donderdag 11 november 2021

Weefcursus Weaving International van WEEFNETWERK

WEEFNETWERK faciliteert een vierdaagse weefcursus Weaving International voor wevers uit Nederland en België. Binnen Weefnetwerk is sinds 2020 de werkgroep International Weaving actief. Het doel van deze werkgroep is  het ambacht weven te versterken en het artistiek niveau ervan omhoog brengen door op internationaal niveau wevers te verbinden en kennis, historie en inspiratie te delen’. Eén van de initiatieven is het organiseren van een internationale weefcursus. Voor deze weefcursus is samenwerking gezocht vanuit Nederland met  België en  Noorwegen.

De internationale weefcursus heeft een gevarieerd programma met weeftechnieken en cultuur. De weeflessen vinden plaats in het Industriemuseum Gent, België en in het Openluchtmuseum Arnhem, Nederland. De locaties zijn een cultureel onderdeel van het lesprogramma en hebben textiel in de collectie. Elke dag is een andere weefdocent, zowel uit Nederland als België en er is een virtuele lezing van een textielconsulente uit Finnmark Noorwegen. De cursisten dienen een weefrapport te kunnen begrijpen en zelfstandig te kunnen weven. Nederlands is de voertaal.

dag 1 (donderdag 10 maart 2022) Industriemuseum Gent: weeftechniek dubbelweven op 8 schachten en het Bauhaus, rondleiding museum (docent Anneke Kersten, Nederland).
dag 2 (vrijdag 11 maart 2022) Industriemuseum Gent:
weeftechniek: Kenté-weefsel  en de Afrikaanse strokenweefsels, weefsels uit o.a. Mali, Ghana, Niger, Nigeria, Ivoorkust, het principe van het Afrikaanse getouw, demonstratie van het TC2 (docent Lieve Claerbout, België).
dag 3 (donderdag 7 april 2022) Openluchtmuseum Arnhem: weeftechniek groepen en blokken in weefsels op acht schachten, bespreking stoffen en kleuren in de traditionele Hollandse klederdracht met rondleiding in museum m.b.t. tot klederdracht en bezoek aan twee wevershuisjes (docent Marleen Jongen, Nederland).
dag 4 (vrijdag 8 april 2022) Openluchtmuseum Arnhem: bandweven volgens het Sami-weven Finnmark (docent Marieke Kranenburg, Nederland) en een virtuele lezing over de Samicultuur (door textielconsulente Maaike Halbertsma van Husflid Finnmark Noorwegen).
aanmelding vóór 15 december 2021 via weefnetwerk.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten