donderdag 4 november 2021

Nieuwe expositie Quilt Art: Traces


Quilt Jette Clover
De komende weken exposeert de internationale kunstgroep Quilt Art haar bijzondere textielkunst in de Schierstins te Feanwâlden (Friesland). De titel van de tentoonstelling is Traces (sporen). De expositie duurt t/m zaterdag 11 december. Tot voor kort had deze groep een prachtige tentoonstelling in Museum de Kantfabriek. Iedereen die daar 'Material evidence' heeft gezien zal nieuwsgierig zijn naar deze nieuwe expositie.

In de tentoonstelling ´Traces´ (Sporen) onderzoeken de leden van Quilt Art de thema´s herinnering en de kracht van het vasthechten met draad. De inspiratie vond deze groep kunstenaars in het leven en de textielkunst van Mary Fogg, een van de oprichters van Quilt Art en een invloedrijke quilt-kunstenaar. Zij overleed op 95-jarige leeftijd in 2016.

De expositie toont een grote verscheidenheid aan stijlen. Vaak abstract, de ene keer met diepe, felle kleuren, bij een andere kunstenaar met meer gedempte tinten. Er komen verscheidende inspiratiebronnen voorbij: oude familiefoto´s, teksten in voor Westerlingen onbekend schrift, keramiek, de milieuvervuiling of de technische revoluties die onze maatschappij zullen veranderen.

Quilt Art werd in 1985 opgericht in Engeland, om de quilt te ontwikkelen als een artistiek medium en om deze kunstvorm te promoten. De 19 leden zijn allen erkende kunstenaars op hun gebied, zowel nationaal als internationaal. De leden komen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Hongarije, Denemarken en de Verenigde Staten. Elke twee of drie jaar organiseert de groep een tentoonstelling, steeds met een boek van de leden. De groep exposeerde, in Europa, Amerika, Japan en Rusland. Onder hen de in Metslawier geboren en getogen Dirkje van der Horst-Beetsma.

Quilt Art is geen onbekende in de Schierstins. De kunstgroep had er in 2013 en 2016 exposities.


Quilt Charlotte Yde


Geen opmerkingen:

Een reactie posten