dinsdag 2 november 2021

Lezing Els de Baan Studio Textielfestival over waardebepaling van textielschattenWat moet je met dat geërfde antieke doopjurkje, die kleurige merklap, damasten servetten, kledingonderdelen, streekdrachtmutsen en andere herinneringen aan een voorbije tijd? Bewaren? Schenken aan een museum of verkopen? Bij het televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ komen zelden dergelijke items ter sprake en textiele objecten worden vaak afgedaan als alledaagse gebruiksvoorwerpen. Hoewel de emotionele waarde heel hoog kan zijn, is de economische waarde doorgaans teleurstellend laag. Hoe komt een waardebepaling van textiele schatten tot stand, welk type textiel is momenteel gewild, wat is minder gangbaar en wat is de plaats van textiel binnen de kunst- en taxatie-wereld?
Textieltaxateur Els de Baan vertelt er graag meer over.
Dat doet ze op donderdag 4 november a.s. om 19.30 uur via een online lezing in het kader van Studio Textielfestival.
De lezing is gratis te volgen via de pagina lezingen van de website van Studio Textielfestival.

Let op: deze lezingen gaan niet via Zoom maar via MS Teams. Dat lijkt heel veel op Zoom. Het is van Microsoft waar je waarschijnlijk ook je mail en tekstverwerker van hebt. Gewoon gratis te downloaden en werkt als een zonnetje. Maar wel even doen voordat de online uitzending begint hè!

Kunsthistorica drs. Els de Baan (1959) is gespecialiseerd in textiel, kostuum en mode.
Ze werkt sinds ruim drie decennia als docente kunst-, mode- en textielgeschiedenis aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en tot februari 2017 deed ze dat ook aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te ’s-Gravenhage.

Sinds 2002 is ze als freelance modejournaliste verbonden aan dagblad Trouw en schrijft ze regelmatig informatieve artikelen over de huidige mode- en textiel-ontwikkelingen.

Ook verzorgt ze lezingen en gastcolleges voor uiteenlopende groepen en doet ze taxaties van kostuum- textiel-, en mode-objecten voor Nederlandse musea en particulieren.

Naast de artikelen voor dagblad Trouw, heeft ze diverse publicaties op haar naam staan.

Na de lezing van Els de Baan volgen er in november nog drie online lezingen op Studio Textielfestival.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten