zondag 14 november 2021

Expositie Ikat en Bandweven in Museum de Kantfabriek 2021

Nederlandse IKAT-Kring

De leden van de Nederlandse IKAT-Kring doen wereldwijd onderzoek naar ikattechnieken. Ikatweefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De kleuren, de vormentaal, de vele gebruiken rondom de vervaardiging en de toepassing, al deze aspecten leveren hun bijdrage aan de mysterieuze schoonheid van deze stoffen.
IKAT is een reserveringstechniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht, door middel van afbinden. Dat kan zijn op de ketting, op de inslag of op beide. We spreken dan ook van ketting ikat, inslag ikat en dubbel ikat. De afgebonden draden gaan in een verfbad en na het afwikkelen van deze draden komt het patroon tevoorschijn. Kenmerkend aan Ikat is dat het patroon geen exact scherpe lijnen heeft en er een zekere wazigheid aanwezig is. Het is een heel oude maar ook heel bewerkelijke techniek, die al heel vroeg in vele delen van de wereld zoals Azië, Arabië, Afrika, Midden- en Zuid Amerika, India, en Europa is toegepast. In iedere cultuur wordt Ikat beschouwd als een textiel, dat nauwe banden heeft met godsdienst en magie.


De Nederlandse IKAT-Kring is in 1996 opgericht door Willie Jager-Ruchti en viert met deze tentoonstelling haar 25- jarig jubileum. De leden, uit geheel Nederland, komen twee keer per jaar bijeen. De eerst 15 jaren stonden in het teken van verkrijgen van inzicht en kennis van de traditionele Ikat technieken en deze vervolgens toepasbaar maken voor de hedendaagse weefgetouwen. Daarna volgde een verdieping van deze technieken en de eigen interpretatie hiervan. De komende jaren ligt de focus op het ontwikkelen van een eigen persoonlijke beeldtaal middels Ikattechniek.

Voor de tentoonstelling heeft elk lid persoonlijk en aantal van haar werkstukken/doeken geselecteerd.
Leden IKAT-Kring: Agaath Theiken, Gea van der Wenden, Wil Hunnekens, Corry Hengeveld, Maria Janssen, Maria MR Janssen, Marian de Smit, Marie-José Kraaij, Mia Bosch, Rika Hoving,


Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring


De leden van de Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring laten zich speciaal inspireren door de weefsels uit Zuid-Amerika. De waardering voor weefsels in Peru en Bolivia is voornamelijk gebaseerd op verbluffende staaltjes van technisch kunnen en de briljante kleurschakeringen. De patronen lijken speels en decoratief. Rijen vogeltjes, aapjes, katten of mensfiguurtjes zijn boeiend om naar te kijken. Onderzoek van vooral de laatste decennia heeft aangetoond dat textiel in de Andes een veel diepere betekenis heeft dan wij eerst dachten. Textiel blijkt het uitdrukkingsmiddel bij uitstek te zijn voor het vastleggen en overbrengen van de mystieke en religieuze gedachtewereld. Dit maakt het bekijken van de weefsels nog boeiender.
De 14 leden van de Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring laten verschillende werken zien.

Leden: Agaath Theiken, Anja Ganzeboom, Brigitte Weber, Ineke Dillmann, Jeannet Smeenge, K.B. Speelman, Lieve Claerbout, Margit Ronde, Marianne Planting, Marieke Kranenburg, Martha Bus, Roelfien Smilde, Willy Kroon, W.A. Albeda.

In deze video een impressie van de expositie in Museum de Kantfabriek:

We hopen dat u, gefascineerd, verwonderd en verrast mag worden door deze twee tentoonstellingen.
Ga voor alle informatie naar:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten