maandag 8 november 2021

Bloom togetherHet uitgangspunt van dit werk zijn de kleine glanzende ‘kromme’ streepjes die zichtbaar zijn op alle 8 bloembladeren van het eindwerkstuk.

Het zijn stukjes gemaakt van verschillende kleuren katoen en zijde.

Hoe dan..?

Door katoen vezels (wit) , zijdevezels (rood, roze en wit) , zijdestof (lichtblauw) te leggen op een vlakke ondergrond en dit te fixeren met een lijm,  maakte ik ‘vezelpapier’.Dit kunt je verwerken naar eigen keus. Ik heb hier stroken van geknipt.
Makkelijk gezegd..

Op de foto’s hierboven zie je de gebruikte materialen. Acht stukken dun wit naaldvilt in de vorm van bloembladeren heb ik op een gladde ondergrond gelegd. Hierop een dunne laag merinowol met overlap tussen de ‘bloembladeren’: dit zorgt er voor dat er een hele dunne laag wol komt tussen de kieren van de bloembladeren waardoor het zo dun is dat het goed in vorm te krijgen is.

Na het natten & platten heb ik het belegd met op ieder bloemblad 3 krommingen bestaande uit 2 stukken voorvilt (lila en donkerrood) en het geknipte vezelpapier.

Stukjes voorvilt geven een verdikking in het viltwerk waardoor er een verhoging ontstaat in het werk. Op het hart van de twee bloemen heb ik enkele zijde draden gelegd en kleine donkerrode wol dotjes (wolnups).

Het geheel heb ik gevilt op de traditionele methode maar wel met een voorzichtig begin vanwege het vezelpapier dat de neiging heeft om te verplaatsen of te vervormen.
Hierna heb ik het handmatig in vorm gebracht en laten drogen.

Door het te laten drogen met knijpers er op zakte de vorm niet in.
Aan de onderkant heb ik daarna wat verharder aangebracht met een kwast zodat de vorm er
goed stevig in blijft zitten. Het stuk staat dus wel omhoog maar is niet opgevuld.
Ook is er geen naald of draad aan te pas gekomen.


Het eindresultaat is deze bloemen combi. Twee bloemen met een verbindingsstuk:


Bloom together

Vertaald: samen bloeien.Groet,

Sandrina Schaafsma

Regio coördinator ViltKontaktGroep


Geen opmerkingen:

Een reactie posten