donderdag 28 oktober 2021

The Road to indigo

De Katoendrukkerij te Amersfoort presenteert de komende maanden een tentoonstelling van multidisciplinair beeldend kunstenaars Antonio Jose Guzman en textiel designer en beeldend kunstenaar Iva Jankovic. Te zien zijn indigogekleurde doeken en installaties in blockprint katoen, handgemaakt in het Ajrakh Indigo House van Sufiyan Khatri in Ajrakhpur, Gujarat (West India) en in het Amsterdamse atelier van de kunstenaars.

Antonio Jose Guzman en Iva Jankovic onderzoeken de koloniale geschiedenis van Indigo. Indigo is nauw verbonden met de geschiedenis van handel en gedwongen migratie en met kruisbestuiving tussen volkeren. Indigo, bekend als de 'koning van de kleurstoffen', symboliseert al duizenden jaren politieke macht en werd door Afrikanen gebruikt in religieuze rituelen. De met sterren bezaaide banner uit de VS was gemaakt met indigo, net als een andere Amerikaanse klassieker, de blauwe spijkerbroek. In Amerika en in Azië maakte de slavenhandel indigo bijzonder waardevol. Het werd geproduceerd op Surinaamse, Javaanse en Indiase plantages.

Antonio Jose Guzman is een Nederlands-Panamese multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij werkt onder meer aan patroononderzoek en de koloniale geschiedenis van textiel. De uit Servië afkomstige Iva Jankovic studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werkt als textiel designer en beeldend kunstenaar. Ze maakt van haar circulaire stoffen unieke kleding door middel van tekenen en blockprinten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten