maandag 11 oktober 2021

Spelen met effecten

 

C:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\P1070494.JPG C:\Users\Arthur\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P1070490.jpg C:\Users\Arthur\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P1070480.jpg


Ik heb dit werkstuk speciaal voor deze blog gemaakt. Ik hou van spelen met wol-effecten, wat doen ‘stoffen’ en vezels van 100 % wol met elkaar? Soms werken ze met elkaar mee, soms werken ze elkaar ook tegen. Omdat ik veel ervaring heb met vilt en wol, weet ik wat elkaar tegen werkt en wat met elkaar meewerkt.

Toen ik meer dan 20 jaar geleden het vilten ontdekte en erdoor gegrepen werd, wist ik eigenlijk niet waar ik wol vandaan moest halen. Dus ging ik op zoek naar wol bij de tweedehands. Al snel genoeg ontdekte ik de 100 % wollen dekens en kreeg wat ruwe wol van vrienden maar dat gaf niet het beoogde resultaat.

En toen ontdekte ik de wolfabriek in Duitsland (helaas bestaat deze niet meer) .

Ik dus naar Duitsland om wol te kopen, 20 minuten van mijn woning. Wat een weelde en ja, daar konden ze me wel helpen. Ik had een voorbeeld meegenomen van wat ik wilde samen met de dekens. Ja, daar wisten ze wel raad op. Bergschaap in bijpassende kleuren, het zou heel goed werken, werd me verzekerd. En ja, het werkte geweldig.

En dus ben ik weer even met mijn oude liefdes aan de slag gegaan om dit werkstuk te maken.

C:\Users\Arthur\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P1070461.jpgC:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\P1070463.JPGC:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\P1070465.JPGDeken-bergschaap-draden-zijde.

De effecten zijn dat de deken anders krimpt dan de bergschaap. De effecten worden versterkt, het bolt, het verschrompeld en het krult. Om deze effecten te krijgen is wel enige voorbehandeling nodig .

Gebruik een haarborsteltje voor dieren om de deken op te kammen voor een goede hechting.

Na stevig vilten is een behandeling in droger of wasmachine (60 graden ) beslist een must.

Heb je nog een deken op zolder? Maak een leuke tas of wandhanger, maak het wel veel groter want het krimpt enorm. Spelen met effecten is een spel om van te genieten!

C:\Users\Arthur\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\P1070478.jpgErica Driessen, coördinator regio Limburg, ViltKontaktGroep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten