dinsdag 19 oktober 2021

Jubileumexpositie: Nederlandse “Banden van de Andes” Kring en Nederlandse IKAT-Kring

 


Museum de Kantfabriek exposeert vanaf 17 oktober twee tentoonstellingen van jubilerende textielkringen: de Nederlandse IKAT-Kring en de Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring.

Hoezo kring denk je misschien? Het gaat bij beiden om heel gespecialiseerd weefwerk. En de mensen die zich daarmee bezig houden verenigen zich soms in een zgn. Specialistenkring. Op de website van Weefnetwerk vind je meer van dat soort kringen.

De IKAT-kring
De leden van de Nederlandse IKAT-Kring doen wereldwijd onderzoek naar ikat-technieken. Ikat-weefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht. De kleuren, de vormentaal, de vele gebruiken rondom de vervaardiging en de toepassing, al deze aspecten leveren hun bijdrage aan de mysterieuze schoonheid van deze stoffen.
IKAT is een reserveringstechniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht, door middel van afbinden. Voor de tentoonstelling heeft elk lid van de IKAT-kring persoonlijk een aantal van haar werkstukken/doeken geselecteerd.

De 'Banden van de Andes'-kring
De leden van de Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring laten zich speciaal inspireren door de weefsels uit Zuid-Amerika. De waardering voor weefsels in Peru en Bolivia is voornamelijk gebaseerd op de verbluffende staaltjes van technisch kunnen en de briljante kleurschakeringen. De patronen lijken speels en decoratief. Rijen vogeltjes, aapjes, katten of mensfiguurtjes zijn boeiend om naar te kijken. Onderzoek van vooral de laatste decennia heeft aangetoond dat textiel in de Andes een veel diepere betekenis heeft dan wij eerst dachten. Textiel blijkt het uitdrukkingsmiddel bij uitstek te zijn voor het vastleggen en overbrengen van de mystieke en religieuze gedachtewereld. Dit maakt het bekijken van de weefsels nog boeiender.
De 14 leden van de Nederlandse ‘Banden van de Andes’ Kring laten verschillende werken zien.

De tentoonstellingen zijn tot Kerst te zien in Horst!Geen opmerkingen:

Een reactie posten