woensdag 20 oktober 2021

Een bezoek aan de European Patchwork Meeting 2021

door Marijke van Welzen

Na meer dan twee jaar zonder quiltshows ging het toch wel kriebelen.
Toen mijn man zag dat de European Patchwork Meeting in St. Marie aux Mines wel door zou gaan stelde hij voor om daar twee dagen heen te gaan en ervoor en erna nog wat daagjes elders door te brengen, zodat we er op ons gemak konden heen rijden.


Voor Frankrijk moesten we de “passe sanitair” hebben, dit bleek de internationale QR code te zijn die we op onze telefoons hebben na de vaccinaties. Deze QR werd echt overal in de horeca gescand ! Plus dat je overal binnen, ook in een winkelcentrum bv. een mondkapje op moet. Op zich vond ik het een prettig gevoel geven.


Ik was nog nooit naar St. Marie geweest, maar had er al veel over gehoord.
Ter voorbereiding heb ik de kaartjes van hun website geprint en uitgezocht welke tentoonstellingen ik beslist wilde zien uit het aanbod van totaal  36 , verdeeld over 17 locaties. Zoals jullie weten ben ik vooral ge├»nteresseerd in Art Quilts.


De meeste tentoonstellingen waren in St. Marie zelf, dus besloten we daar te starten.

Parkeren was super geregeld. Toen we aan kwamen rijden , ging er net een extra gratis parkeerplaats open onder een grote muziektent.
De online gekochte tickets moesten ter plekke worden ingewisseld voor een armbandje waar de dagen opstonden dat je toegang had. Tevens kregen we een felgekleurd groen bandje om nadat de Passe Sanitaire was gescand. Die hoefden we die dag niet weer te laten zien. De volgende dag kregen we na het scannen van de pas een knalroze armbandje.

Ik vond het best druk!, Kenners zeiden dat het andere jaren nog veel drukker was.
Bij de tentoonstellingen was een maximaal aantal personen vastgesteld dat binnen mocht, daarom moest je soms even wachten voordat je naar binnen kon. No problem!

Mijn Top 5

  1. Common Threads van Linda Anderson

In 2018 heb ik haar ontmoet in Houston, waar ze een grote prijs had gewonnen met de quilt Velvet Flowers.

Haar quilts zijn geweldig om te zien met prachtige kleuren.
Ze was erg enthousiast mij te zien. Op hetzelfde moment waren een aantal andere Nederlanders ook bij de tentoonstelling en kregen we uitgebreide uitleg over hoe ze te werk gaat. Ze werkt met katoenen stof die ze zelf beschildert, alle onderdelen van een figuur worden apart geschilderd en dan samengesteld. Ze quilt de figuren met een laag bamboe tussenvulling . Ook de achtergrond wordt geschilderd en gequilt met bamboe tussenvulling. Dan worden de figuren op de achtergrond geappliqueerd. Wow!

 
Link : https://laartquilts.com

2.      Geheimnisvolle Natur van Renate Wilde

Prachtig werk! Opgebouwd uit vele laagjes papier en stof en stiksels.
We kregen een uitgebreide toelichting bij haar werk met de inspiratie en hele mooie  achtergrond verhalen.

 

Link: https://www.gedankenstoffe.de

3.      Sauvage, de Wedstrijdquilts. 

Een tentoonstelling met kwalitatief heel hoogstaand werk. De namen waren bij deze quilts nog niet vermeld; dat zou pas na de prijsuitreiking gebeuren. Ik herkende niemands stijl en zou ook niet direct een winnaar kunnen aanwijzen. Er waren zo veel goede. Het thema vond ik echter niet overal even sterk uitkomen. Na de prijsuitreiking werden alle quilts voorzien van namen en bleken er ook twee Nederlandse inzendingen tot de finalisten te behoren. Super Leuk!

Lia Meiborg - He thought he could fly

Marloes van Rees - Herd of wild shibori Link met de winnaars : https://www.patchwork-europe.eu/concours-2020.php

 4.      Etoffes de Lumiere van Ina Statescu

Mooi verfijnd werk. Soms wel (te) veel Bling. Vooral de opengewerkte en transparante werken vond ik erg mooi, doordat de schaduwen deel gingen uitmaken van het werk.


Link: http://www.ina-statescu.fr

5.      Hand in Hand van Deutsch Afghanische Initiative van Pascale Goldenberg.

Hier hingen de quilts gemaakt met de  Guldusi borduursels gemaakt door Afghaanse vrouwen. Voor deze tentoonstelling kon werk worden ingezonden waarin 1 of meer geborduurde handen verwerkt  moesten worden.Marijke van Wezen - Creating together

 link: www.guldusi.com

 Hier vind je nog allerlei foto’s  en filmpjes van het afgelopen quilt festival

https://www.facebook.com/Carrefour.Europeen.du.Patchwork

Geen opmerkingen:

Een reactie posten