vrijdag 13 augustus 2021

“Vingerafdrukken” van appels en peren…

 Als kind dat opgroeide met diverse boomgaarden in de familie, een opa als bloemist en een vader die landelijk voorloper was in de biologische bestrijdingsmiddelen, heb ik een liefde voor de natuur ontwikkeld. Ik werd o.a. bloembindster in een biologische binderij in het bos van Amelisweerd.


Sinds 1994 woon ik in IJsselstein en naast mijn huis staat een peren boomgaard. Ieder jaar plukken we er wat van. Natuurlijk weet ik dat er overal in IJsselstein fruitboomgaarden voor de bewoners zijn aangelegd, maar wat ik niet wist is dat er zo enorm veel bijzondere soorten appels en peren in IJsselstein staan. Ik was onder de indruk van alle fruitrekken in Zenderpark waar iedere boom zijn eigen naambordje en nummer heeft. Tegenwoordig ben ik een viltster en werk ik met schapenwol in mijn atelier in IJsselstein

Voor mij gaf die registratie iets aan van het belang van deze collectie, een unicum in Europa, een kostbaar archief. En daarmee kwam ook het idee van een kunstproject met “vingerafdrukken “ om de collectie op een andere manier zichtbaar te maken.

Iedereen heeft een unieke vingerafdruk die zichtbaar wordt mbv bijvoorbeeld inkt. Die afdruk hoort bij jou en niemand heeft dezelfde!!


In mijn kunstproject ga ik  een stapje verder en maak ik van iedere bóóm een “vingerafdruk”. Ieder blad heeft natuurlijk zijn eigen unieke vorm, groot-klein, lang-rond, gladde randen-getande randen…

Maar van binnen hebben al die bladeren ook nog iets bijzonders, wat niet direct zichtbaar is. Ieder blad bevat in meer of mindere mate kleurstof en/of tannine. Mijn idee is om zichtbaar te maken wat van buitenaf onzichtbaar is! Ik ga dat doen met behulp van eenvoudige middelen als aluin en ijzer. In het proces wat ecoprinten heet zorgen deze beitsen ervoor dat de groene en gele kleuren uit het blad zichtbaar worden en  waar  tannine in het blad zit. Ik werk op 100% wol.


Ik wil dit project niet alleen doen! Ik hecht er juist belang aan dat er zoveel mogelijk “eigenheid” van andere mensen  zichtbaar worden. Dat gaat gebeuren door het borduren van de namen van het fruit op de wol. Iedereen die om kan gaan met naald en draad nodig ik hierbij uit om deel te nemen! Voor het borduren heb ik zijden garens geverfd met de bolsters van walnoten bomen, een soort die ook veel in IJsselstein staat. Je mag je eigen textiele vingerafdruk maken door je eigen manier van borduren te kiezen wat betreft lettertype, borduursteek en plaats op de natuurlijke afdruk van de bladeren. Het kan zijn dat je gewoon van borduren houd, misschien woon je in IJsselstein of vind je het “vingerafdrukken” project gewoon heel erg leuk om te steunen. In alle gevallen draag je bij aan het zichtbaar maken van deze prachtige natuurlijke collectie die het verdient om voor gezorgd te worden.

Wil je meedoen?

Neem dan contact op met Karen Bruinsma, textielkunstenaar.

Kijk ook op www.fruitcollectieijsselstein.nl

Email: karenbruinsma1@gmail.com

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten