zaterdag 26 juni 2021

teQstiel over haar installatie Over grenzen voor het Textielfestival

Het is een eer om als textielgroep gevraagd te worden om werk te maken voor een landelijke tentoonstelling. En dan ook nog voor het Leids Textiel Festival. Mijn textielgroep, met de naam teQStiel, was aangenaam verrast met de uitnodiging om het Quiltersgilde te vertegenwoordigen.

Door Elise Wiggers

Als vervanging voor de geplande tentoonstelling van 2020 is ons werk onlangs in het oude ketelhuis van de Leidse Meelfabriek gefilmd. Dat was een welkom aanbod van het Leids Textiel Festival. Een filmploeg heeft een middag met ons gewerkt en het beeldmateriaal wordt verwerkt tot een film die vanaf oktober te zien in het online platform van Studio Textielfestival.


Opnames in de Meelfabriek in Leiden

Alvast een kleine introductie op het werk dat teQStiel gemaakt heeft. Een van de thema’s van het festival was ‘over grenzen’ en dat sprak alle teQStiel-leden dadelijk aan. Niet zo verwonderlijk: we hebben ons allemaal vanuit het traditionele quilten ontwikkeld naar het vrij werken met textiel. Nog net niet de spreekwoordelijke Rubicon, maar menige grens zijn we zeker over gegaan.

We waren het snel eens over de visualisatie van het thema aan de hand van plunjezakken. Dat zijn cilindervormige, stoffen tassen waarin reizigers van oudsher hun bagage meenamen. Deze zakken zijn bewerkt en verandert tot een object dat laat zien welke richting is ingeslagen.

De vormgeving was wel een uitvoerig punt van discussie. Plunjezakken op pallets, boven spiegels, aan betongaas, achter doeken, op sokkels. Er waren onderling veel vragen over technische haalbaarheid, over de kosten, over hoe snel de inrichting tot stand kon komen. Al met al genoeg voor heel wat uurtjes overleg, samen met onze coach, Maryan Geluk.

Door de uitdaging van het werken aan de tentoonstelling met het thema ‘over grenzen’ zijn wij allemaal gegroeid. We hebben ieder een eigen textiele bestemming gekozen. En deze reiservaring zorgde bij ieder van ons voor een grotere onafhankelijkheid in het eigen werk. De reistassen zijn als individuen geworden. Een inspiratie voor iedereen die op weg gaat…


Een deel van de gefilmde plunjezakken van teQStiel

teQStiel heeft negen leden die elkaar kennen uit het specialisatietraject Quilten Speciaal 13 van het Quiltersgilde. teQStiel bestaat uit Anke Tilstra, Anne Hazekamp, Betsy Schuddeboom, Christel Sins, Elise Wiggers, Jo Huijsman, Loes Bosveld, Marjolein van der Eijk en Petra Kooij.

2 opmerkingen:

  1. Hopelijk kan ik de film straks bekijken! Lijkt me erg leuk,
    veel succes dames!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi thema en spannende lokatie om filmopname te maken. ben heel benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen