maandag 28 juni 2021

Museum Masterclass Boerhaave Leiden

Leuk om wat te schrijven over onze masterclass. Ook al is het inmiddels lang geleden. Begin 2020 begonnen we met onze lessen onder begeleiding van Resi van der Ploeg, beeldend kunstenaar.
Kennismaken met het Museum Boerhaave. Een medisch wetenschappelijk museum met informatie over veel uitvinders. Een rondleiding, een college over de collectie van het museum, opdrachten, werk bespreken. Vier maal kwamen we bij elkaar.

Hoe beginnen aan een kunstwerk?
Foto’s maken in het museum van werken die me aanspreken. Thuis een aantal foto’s uitzoeken en daarmee een mini “wunderkammer” maken.Uiteindelijk moet er één foto overblijven als inspiratiebron van mijn kunstwerk. Dan begint het proces. Hoe kom ik tot een kunstwerk?
Drie stappen vooruit en twee achteruit, zoals de processie van Echternach. Resi haar begeleiding was vooral gericht op het vertalen van een wetenschappelijk project naar eigen werk.

Het proces om tot dit kunstwerk te komen:
Ik ben geïnteresseerd in de evolutie van hersens. De mens wordt steeds slimmer. Robots worden ontwikkeld. Komt er een samenwerking van hersens met robots? Dit is wat ik met mijn kunstwerk wil uitbeelden. Het kastje met lades heb ik gekozen omdat in het Boerhaavemuseum zoveel kastjes worden gebruikt om voorwerpen te exposeren. Dit zijn rariteitenkabinetten.
De definitie hiervan is “Een kunst- en rariteitenkabinet is een kast waarin een verzameling van kunst en rariteiten kon worden bewaard”.
In bredere zin wordt ook de verzameling van voorwerpen die in een dergelijke kast werden bewaard als rariteitenkabinet aangeduid. Het concept was vooral populair in de 16e, 17e en 18e eeuw.

Ik vond dit kastje bij de kringloopwinkel en heb het beplakt met donkerblauwe stof met afdrukken van sitsen erin. Op een subtiele manier. Dit geeft een beetje de grandeur van de Gouden eeuw weer. Veel uitvinders waar we in dit museum werken van zien komen uit de Gouden eeuw.


De titel is “Hoofdzaken”. Wat gebeurt er allemaal in ons hoofd?
De rode kleur geeft de groei, de vooruitgang van onze hersens weer.
In de onderste la zitten schedels met verschillende hersencellen.In de middelste la zie je hersens waarin het rode gedeelte zich ontwikkelt voor de toekomst(Op de valreep ben ik dit nog aan het veranderen… Kleinere hersens.)

In de bovenste la liggen laboratoriumflesjes met hersencellen waar ook de evolutie van de rode plek wordt weergegevenIn de glazen pot zitten hersens op sterk water. Het rode is een verandering in de hersenstructuur die we nodig hebben voor de usb-stick.Hoe gaan onze hersens eruit zien over 50 jaar…. Op het kastje staat een schedel met een usb-stick. Hebben we die dan nodig om nog slimmer te worden?Mijn werk is nog niet helemaal af, daar ben ik nu mee bezig… Een foto van het geheel komt in de presentatie van onze masterclass


Marjo van der Leeuw - Lauwereys

2 opmerkingen: