dinsdag 29 juni 2021

MerkWaardige koffers raak je niet kwijt


Onderdeel van de geplande exposities in de Pieterskerk waren de Ledeninzendingen rondom de thema's Over Grenzen, Denkend aan thuis en Bagage. Merkwaardig lid Saskia Gijselhart koos voor het thema Bagage en maakte deze fascinerende installatie met zoveel details... ze deelt hier haar verhaal:


'Als je weleens per vliegtuig op reis gaat, herken je het wel. Je staat bij de lopende band op je koffer te wachten. Heel vervelend als medereizigers een koffer hebben die op die van jou lijkt.

Dat probleem hadden huisvrouwen in vroegere tijden ook als ze hun wasgoed op de gemeenschappelijke bleekvelden legden om het witter-dan-wit te krijgen door de werking van het zonlicht. Huishoudelijk textiel was een kostbaar bezit, dus daar werd een oplossing voor gevonden. Elk stuk textiel werd voorzien van geborduurde initialen, zodat duidelijk was wie de eigenaar was.

Om die initialen mooi te kunnen borduren, kregen meisjes op de lagere school les in borduren. Ze moesten een merklap maken, die diende als oefenmateriaal en ook als patronenblad.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer soorten merklappen te onderscheiden, maar het rode schoollapje is toch de basis.

Als je de vergelijking tussen je koffer en het textiel op het bleekveld doortrekt, dan is het geen gek idee om je koffer voortaan te ‘merken’. Een rare sticker, een opvallend label of een waanzinnige kleur, als het maar onderscheidend is. “MerkWaardige koffers raak je niet kwijt”.

Dit verhaal heb ik in mijn werkstuk geprobeerd weer te geven.

Aan de voet zie je het grasveld met het gemerkte wasgoed. Daarboven het rode schoolmerklapje. Geleidelijk aan wordt het luchtiger en vliegen de koffers en de vliegtuigjes tussen de wolkjes.

Die koffers zijn geborduurd met alle letters van het alfabet in de alom bekende merklapletters. De afbeelding op de koffers sluit daarbij aan. Zo hebben we bijvoorbeeld Aruba, Bonaire en CuraƧao met de letters ABC, de Noordoostpolder met NOP en een vliegtuig van KLM met uiteraard KLM. De rand daarboven laat aan alle kanten lezen dat je MerkWaardige koffers niet kwijtraakt. Op de top staat een rode koffer met in merklapletters “bagage”, het thema waar het hier om draait. Het laatste vliegtuigje scheert er met veel bravoure vlak overheen.'

Tijdens het digitale Studio Textielfestival (vanaf 1 oktober) krijgen we alle details te zien!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten