maandag 14 juni 2021

Koralen

 De ViltKontaktGroep heeft een landelijke project opgezet om koralen te gaan maken voor het jubileum van de VKG in oktober 2021. Alle koralen gaan samen een koraalwand vormen, Het project is een groot succes en de persoonlijke koralen stromen binnen! Hier zijn nog wat tips voor als je zelf aan de gang wilt gaan met het maken van koralen.

Als je koralen googelt op internet, dan spetteren de kleuren van het koraal af, wat het dan ook heel aantrekkelijk maakt om er één te vilten. Gebruik liever geen contrasterende kleuren in één koraal. Dat maakt het onrustig. Contrasterende accenten kan natuurlijk wel. Een koraallandschap maken met bijvoorbeeld meerdere koralen op een oppervlakte van dertig bij dertig centimeter is erg leuk maar voor onze koraalwand minder goed bruikbaar. Een enkel “individueel” koraallandschapje is niet zo’n probleem. Als je koraal voor onze koraalwand wil maken, concentreer je op één koraal en bekommer je niet om de zijkanten. We moeten een organisch geheel zien te maken van grote stukken koraal, die zeker niet vierkant of rechthoekig moeten zijn.

Inleveren van de koralen kan via de regiocoördinatoren van je eigen regio, zie de website van de VKG.

Mocht je belangstelling hebben om een koraalrif in het echt te zien dan is Burgers' Zoo in Arnhem een bezoekje waard. Zij hebben een koraalrif-aquarium met een levend koraalrif. Dit is het grootste levende rif van Europa. Bovendien kweekt de dierentuin koralen voor andere dierentuinen en probeert zij koralen terug te zetten op The Great Barrier Rif in Australië, waar de koralen met grote snelheid uitsterven. Voor meer informatie zie de website: www.burgerszoo.nl/nieuws/2021/22/koraal-id-project

Lydie Warmerdam heeft de volgende gebruiksaanwijzing gegeven voor het maken van een hersenkoraal.

Voor deze hersenkoraal heb je een stukje naaldvilt nodig van 30x30, groter of kleiner kan natuurlijk ook. Je kunt met kant en klaar naaldvlies werken, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken door een paar dunne laagjes (merino)wol op te leggen en een beetje aan te vilten tot het een lapje wordt. Groter of kleiner kan ook.
Knip draden van sterk garen, ongeveer 50 cm lang.

C:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\juni 1.jpg C:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\juni 2.jpg C:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\juni 3.jpg C:\Users\Arthur\Pictures\regiodagen\Margot\Blog en VKG\juni 4.jpg


De afstand van het rijgen kun je zelf kiezen, bijvoorbeeld 2 cm afstand, maar 4 cm kan ook, zowel horizontaal als verticaal. Na het rijgen alles gelijkmatig aantrekken, horizontaal en verticaal en aan de achterkant samen knopen.

Je kunt de hersenkoraal zo laten, maar ook nog kun je het nog een beetje aanvilten.

Voor meer ideeën over deze rijgtechniek: zie het boek “Filz Experiment” van Annette Quentin-Stoll en Robert Quentin.


Met dank aan Lydie Warmerdam

Willeke Paauwe

ViltKontaktGroep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten