vrijdag 25 juni 2021

En pronken maar... de textiele ansichtkaarten voor het textielfestival

Aan het eind van 2018 startte Mara Eisenberg, voorzitter van de vereniging MerkWaardig, het Ansichtkaartenproject. Doel was om de samenwerking tussen de textiele verenigingen binnen het STIDOC in één installatie te tonen op het Leids Textielfestival.

De leden van Vereniging MerkWaardig, Viltcontact, het Quiltersgilde, Vrouwen van Nu, het Weefnetwerk, de ViltKontactGroep, de Nederlandse Kostuumvereniging en het LOKK zetten daarop hun beste beentje voor. En museum de Kantfabriek organiseerde workshops voor hun bezoekers.

Al snel stroomden de textiele ansichtkaarten binnen.
De verenigingsthema’s “bagage”, “denkend aan thuis” en “over grenzen” waren de leidraden. Het is fascinerend om te zien hoe verschillend deze thema’s zijn uitgevoerd. Met behulp van alle mogelijke technieken werden abstracte lapjes, kleurimpressies tot aan afbeeldingen van handige koffers gemaakt. 

Nadat in 2019 vele honderden lapjes waren ingeleverd, werd besloten om er een pronkrol van te maken. Een pronkrol is van oorsprong een lange strook met verschillende technieken om aan te tonen welke technieken de maker of maakster tot in de puntjes beheerste.


Onze pronkrol is echter een staalkaart van verschillende handwerktechnieken op verschillende niveaus.

De lapjes werden door een werkgroep op breedte gesorteerd en in stroken van ongeveer één meter hoog aan elkaar genaaid. Deze stroken werden vervolgens horizontaal verbonden waardoor een pronkrol van tweeëneenhalve meter breed en één meter hoog ontstond.

Aan de bovenkant zorgt een lange buis ervoor dat de pronkrol strak hangt. Alle lapjes zijn zo goed te zien. De bekleding van de buis is versierd met een lint waarop paarse blokjes in verschillende steken zijn geborduurd. De blokjes vormen schakels en  geeft symbolisch weer dat het hier een samenwerking betreft van verschillende disciplines.


Een pronkrol wordt meestal opgerold zodat hij gemakkelijk opgeborgen en meegenomen kan worden. Er worden daar vaak houten klossen voor gebruikt. Daarom werd besloten onze pronkrol aan weerszijden te voorzien van bijpassende grote klossen.

Die werden gemaakt met materiaal dat beschikbaar werd gesteld door een installatiebedrijf. De stof daaromheen is voorzien van de logo’s van de deelnemende verenigingen en museum de Kantfabriek. De samenwerking heeft een bijzonder resultaat  opgeleverd!


Speciale dank vanuit STIDOC | Textielfestival aan Saskia Gijselhart en haar man Piet Elema, zij hebben heel veel werk verzet met een expositiewaardig eindresultaat: de pronkrol is te bekijken vanaf nu tot 15 augustus 2021 in Museum de Kantfabriek in Horst!


En er zijn filmopnames gemaakt van de complete pronkrol, zoek straks je eigen kaart terug tijdens Studio Textielfestival, vanaf 1 oktober: www.studiotextielfestival.nl 3 maanden lang vrij toegankelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten