zaterdag 29 mei 2021

Textiel in Japanmuseum Sieboldhuis

Japanmuseum SieboldHuis zou tijdens het Textiel Festival 2021 twee extra exposities laten zien: de resultaten van de Museum Masterclass (museumcollectie als inspiratiebron) en werk van de textielkunstgroep Windkracht 10. Deze twee exposities zullen alsnog een paar dagen te zien zijn, van 9 t/m 13 juni 2021 (mits de lockdown ook voor musea wordt versoepeld).

Maar ook het museum zelf heeft verschillende textielitems in de collectie.
Even voorstellen: Japanmuseum Sieboldhuis!


Japanmuseum SieboldHuis toont in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold. Siebold verzamelde niet alleen uit interesse in het land en het volk van Japan. Maar hij had van de Nederlandse regering ook de opdracht gekregen om zoveel mogelijk te ontdekken en te onderzoeken wat goede handelswaar zou kunnen zijn.


In Siebolds verzameling mogen kimono natuurlijk niet ontbreken. Dit ‘ding om te dragen’ (de letterlijke betekenis van het woord kimono) diende als voorbeeld van Japanse kledij. Daarnaast verzamelde hij stalenboeken waaruit de klant de stof kon kiezen die hij of zij wilde voor een nieuwe kimono. Ook verzamelde hij de verschillende accessoires en haarsieraden.

Een topstuk uit zijn textielcollectie, een Japanse kimono is te bewonderen in de Panoramakamer van het museum. Als u de kimono in het museum komt bekijken, let dan op het gedetailleerde landschap wat met goud- en zilverdraad op deze kimono geborduurd is. Een andere tip voor textielliefhebbers is de montering van Japanse rolschilderingen. Vaak worden hiervoor luxe stoffen gebruikt zoals zijde en brokaat. Deze montering geeft een sfeervolle omlijsting en versterkt het beeld van de schildering.   

_________________________________

 

Kijk voor de actuele openingstijden en reserving van toegangskaarten op de website! 

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis / Reserveer uw kaarten via de website

www.sieboldhuis.org 

info@sieboldhuis.org


071-5125539

Geen opmerkingen:

Een reactie posten