vrijdag 14 mei 2021

'Rondom het Textielfestival' in het Wevershuis LeidenOndanks het feit dat het traditionele Textielfestival in Leiden in mei niet kan worden gehouden (maar wel online in het najaar van 2021)  kunt u in het Wevershuis in Leiden de tentoonstelling 'Rondom het TEXTIELFESTIVAL' bewonderen.

                            'Textiel ambachten, hedendaags toegepast'.

De volgende kunstenaars laten er hun werk zien:
 

Quilts, spelen met traditie
Door Sophia van Tongeren en Maria Hofmans

Sophia en Maria delen hun liefde en belangstelling voor textiel, het ambachtelijke handwerk met zijn vele technieken en de toepassingen daarvan in diverse landen en culturen.
Ze maken al jaren quilts en worden nog steeds geïnspireerd door het traditionele patchwork (en quilten). Met deze traditie als uitgangspunt gaan ze ieder hun eigen weg.
Sophia werkt vanuit die ambachtelijke technieken intuïtief naar een eigentijdse interpretatie. Maria zoekt steeds naar toepassingen voor gebruikte klederdracht- en reststoffen.
Licht en donker
Door Margot van Leeuwen en Petra van den Berg

Petra is viltkunstenaar in Leiden. Zij verwerkt wol graag met verschillende vezels en stoffen, naturel of in kleur, tot een dunne vilten stof. Vaak combineert zij vilt met andere materialen.
Voor de lamp ‘ Licht van Verre’ heeft Petra zich laten inspireren door de vallende sterren.
De lichtbollen in het kunstwerk zijn gemaakt van doorzichtig vilt, merinowol met zijdes erin verwerkt. De bollen hangen aan een dunne doorzichtige stof waarin de lichtsnoeren zijn verwerkt. Het hout verwijst naar voorwerpen die in de ruimte kunnen zweven.

Margot komt met het werk ‘Light inspired’.
Ze is gefascineerd door het ingewikkelde samenspel van licht, materiaal en vorm.
De lichtpanelen zijn een erfenis uit de boedel van de V&D in Leiden. Door er dun vilt voor te spannen heb je twee gezichten: als het licht uit is, heb je een totaal ander beeld van het werk, dan wanneer je het licht erachter aandoet. De vezels worden zichtbaar. De kleuren veranderen en ook de glans van de viscose vezels krijgen een heel ander ‘gezicht’. Doordat de verschillende vezels in het verfbad meer of minder verfstof opnemen, krijg je prachtige kleurnuances.Vitrine vol Verhalen
Van Mieke Werners

In 2016 is zij begonnen met haar project HULDE, omdat ze een eerbetoon wilde geven aan de HAND. Handen als scheppers van prachtig werk.
De start van het project HULDE was het vilten van levensechte handen in de droge techniek. De in totaal dertig handen kunnen zowel hangen als op de grond staan zodat ze met elkaar een verbinding aangaan. Mieke streeft er naar om in elke tentoonstelling een eigen beeld te scheppen, steeds aangepast aan de locatie.
In Museum Het Leids Wevershuis heeft ze in Vitrine vol Verhalen vier opstellingen gemaakt van enkele handen. Iedere opstelling vertelt haar eigen verhaal.Weven
Weefkring LeydsLaeken en Weefgroep de Bollenstreek

In 1621, precies 400 jaar geleden, arriveerde het zeilschip de ‘Mayflower’ in Amerika met aan boord de Pilgrams, die als de pioniers van de latere VS worden beschouwd. Het vormde voor Weefkring Leyds Laeken een aanleiding voor hun bijdrage aan deze expositie. Op zolder is hun impressie van de Mayflower te zien, waarbij de zeilen handgeweven zijn.
Weefgroep de Bollenstreek sluit aan op dit thema. Hun expositie, Onderweg Ingeslagen, suggereert het interieur van het schip, volgeladen met koffers en tassen.
De (19) handgeweven tassen vormen hun bijdrage aan de expositie.
Adinka Tellegen
Ook zullen in het Wevershuis verschillende werken van Adinka Tellegen, autonoom kunstenaar, (2e prijs Textiel Festival 2015) te zien zijn.

Haar doelstelling, of anders gezegd haar verlangen, is in textiel te schilderen. En wel zodanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is, en vaak ook niet op het tweede. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Dat laatste is essentieel.
Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, waar het materiaal zich er eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen.
In 2015 heeft zij werk ingezonden voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival van 2015. Ze werd genomineerd en wist de 2e prijs te behalen met haar werk ‘Schiermonnikoog’. ‘Odessa’, haar bijdrage aan het komende Textielfestival, digitaal dit najaar, is te bewonderen in het Wevershuis.


De expositie is te zien tot en met 11 juli 2021.

Om het museum te kunnen bezoeken is, vanwege COVID-19 en alle maatregelen, een reservering via www.wevershuis.nl noodzakelijk!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten