dinsdag 6 april 2021

Merklappen en hun Maaksters


Vanaf begin april (of zodra de musea weer open mogen) is er in Museum Landgoed Verhildersum in Leens (Groningen) een grote tentoonstelling van merklappen te zien.  

Onder de titel Voortborduren laat Museum Landgoed Verhildersum merklappen en toegepast borduurwerk zien uit eigen collectie.

Jan Pieter de Groot achterhaalde met geneaologisch onderzoek wie de maaksters van meer dan 70 merklappen waren. De geborduurde motieven vertellen vaak iets over de achtergrond van de maakster. Uit welk gezin kwam ze? Waar woonde ze? Dat geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis. En precies dat is nu te zien in de museumboerderij.

Er is ook een boek uitgebracht over het onderzoek dat Jan Pieter de Groot heeft gedaan. Dat boek met de titel Merklappen en hun Maaksters is te bestellen bij Museum Landgoed Verhildersum via info@verhildersum.nl. Je kunt het boek inzien op de website van het Museum.

Hieronder een van de vele merklappen waar het boek over gaat. Hij is in 1863 gemaakt door de dertienjarige Lupke Tonnis DoornbosGeen opmerkingen:

Een reactie posten