donderdag 1 april 2021

Geboren: BabyPLEED

 

We schreven eerder al over PLEED, de stichting die  wil voorkomen dat wol wordt behandeld als afval en die wolprojekten opzet rond de schaapskudde van Leeuwarden.

De dames van PLEED vonden het een grote schok om te horen dat de wol van deze schapen tot nu toe naar China gaat, omdat er hier geen vraag naar bestaat. Hoe kan het dat dit kostbare materiaal zomaar wordt weggegeven?

Daarom zijn ze aan de slag gegaan met een grote groep mensen om de wol te spinnen, breien, haken, weven en vilten tot ‘pleeds’. 

Inmiddels zijn ze begonnen met het maken van BabyPLEEDS.


Natuurlijk!

Ze zeggen daarover:

'... door het maken van babydekentjes van 60 bij 80 cm van lokale wol, hopen we de opgebouwde kennis, ervaring en contacten via PLEED verder te ontwikkelen en schapewol te “redden” van transport naar China. We starten in een Leeuwarder wijk met een programma van 9 maanden. We maken baby-dekentjes die we uitdelen aan de jonge ouders. 3 maanden spinnen, 3 maanden spinnen en pleeds maken, 3 maanden afronden en uitdelen. We willen ieder jaar een andere locatie/wijk bij het project betrekken. ....'

Afgelopen najaar was er behoefte aan wol uit de buurt om aan deze pleedjes te werken. Ze zijn inmiddels vast met deze serie al een heel eind onderweg. Maar over enkele maanden start er weer een nieuw wolseizoen en is er wol nodig en kun je weer meedoen als breier/vilter/haker/spinner/wever.

Je kunt je opgeven voor hun nieuwsbrief via de website of contact met ze opnemen via hun contactformulier als je mee wilt doen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten