donderdag 29 april 2021

150 borduursels voor Europees kunstkleed van Ruben Montini

 Een groot succes! De oproep van de Italiaanse kunstenaar Ruben Montini aan Nederlandse borduurliefhebbers om mee te werken aan zijn borduurkleed, heeft 150 inzendingen opgeleverd vanuit Nederland maar ook uit België en het Verenigd Koninkrijk. 
Deze borduursels inclusief de vele kaartjes en briefjes met persoonlijke verhalen, zijn nu onderweg naar Italië waar de kunstenaar ze gaat toevoegen aan het 30 meter lange kleed. 
Deze verhalen worden ook onderdeel van het project Questo Anonimato É Sovversivo. Het borduurwerk van Montini zou deel uitmaken van de tentoonstelling Living Forgiving Remembering van Museum Arnhem in De Kerk in Arnhem. Wegens corona kon er echter niet live mee geborduurd worden. Het project heeft nu echter wel een veel groter bereik gehad dan aanvankelijk werd verwacht. Een selectie van ingestuurde borduurwerkjes is te zien op de site van Museum Arnhem.


Ook de kunstenaar is blij verrast met het resultaat:“Ik ben enorm geraakt door het aantal deelnemers, maar ook door wat ze in hun verhalen vertellen! Ik had nooit verwacht dat het project met zoveel liefde zou worden ontvangen door het publiek in Nederland. Veel dank aan iedereen die heeft meegedaan." aldus Ruben Montini.

Het kleed reist al meer dan drie jaar door Europa. Volgens Montini is straks het eindresultaat een metafoor voor ‘de schoonheid van de EU’: de smeltkroes van verschillende mensen met gemeenschappelijke culturele achtergronden, een samenwerking van inwoners uit de hele Europese Unie. Het project, getiteld Questo Anonimato É Sovversivo [Deze anonimiteit is subversief] wordt komend jaar getoond in Turijn.


1 opmerking: