zaterdag 6 maart 2021

Historisch Café (online) over verfrecepten

 

scan verfrecept blauwDe bibliotheek van het TextielMuseum   bewaart een verzameling manuscripten met verfrecepten.  Het zijn handgeschreven schriften met recepten die in de textielindustrie zijn gebruikt tussen 1700 en 1970. Het grootste deel ervan komt uit Tilburg uit de negentiende eeuw.  Deze boeken zijn onlangs gedigitaliseerd in Regionaal Archief Tilburg. Het archief heeft zelf ook een aantal handgeschreven boekjes met   recepten om verf en inkt te maken.


Jantiene van Elk (bibliothecaris)Dit leidde tot het idee een Historisch Café te organiseren waarin  TextielMuseum en het archief samenwerken. Op donderdag 25 maart is er een  online  Historisch Café over deze bijzondere  receptenboekjes.  Waar kwamen de kleurstoffen vandaan? Hoe werd de kennis over de kleurstoffen gedeeld vanuit de koloniën en binnen Europa? Kun je de verfrecepten  ook nu nog  gebruiken om op een historische manier textiel te verven?  Jantiene  van Elk (bibliothecaris  van het  TextielMuseum en het archief)  beantwoordt deze en nog veel meer vragen  in het online Historisch Café van Regionaal Archief Tilburg  op 25 maart.  We sluiten af  met een kennisquiz  waarmee  een leuke prijs te winnen  is!  

Scan verfboekje roze draadjesAanmelden kan via   info@regionaalarchieftilburg.nl.  Op de dag zelf ontvangen de deelnemers een link voor de bijeenkomst. Vanaf 19.15  uur zijn de geïnteresseerden online welkom. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 20.30 uur. 
Houdt onze website in de gaten! Binnenkort lees je veel meer over de verfboekjes en de ideeën die het  TextielMuseum  ermee wil uitvoeren! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten