maandag 1 maart 2021

Een quilter gaat naar buiten

Naar buiten? Is dat zo bijzonder?  Ja, voor mij is het zeer bijzonder, ik maak een weerbestendig werkstuk.

Textielfestival Twente

De aanleiding is het een oproep aan kunstenaars en ontwerpers.

Natuurlijk is het best wel hoog gegrepen voor, maar het is leuk, leerzaam en een uitdaging. Als eerste heb ik mij verdiept in de textielgeschiedenis van Twente. De opkomst, de ondergang en daarna het onstaan van een kleinere innovatieve industrie waar combinaties van nieuwe technieken en materialen worden ontwikkeld. Duurzaamheid en recycling wordt steeds belangrijker.In de vroegere textielindustrie was de ongelijkheid tussen de in armoedige omstandigheden levende textielarbeider en de rijke fabrikanten groot. De huidige textielindustrie is hightech waar goed opgeleide professionals werken

Ook verdiep ik mij in het Twentse landschap, een eeuwenoud coulissenlandschap. De boeren, kastelen en landgoederen van de voormalige textielfabrikanten zijn mede bepalend voor het landschap. Helaas staat ook het Twentse landschap onder druk en verliest zowel landschappelijke en ecologisch aan kwaliteit. De bezorgdheid  hierover neemt toe en er zijn initiatieven  om het landschap te optimaliseren en voor volgende generaties te behouden.


Ontwerp
Mijn inspiratie is de hightech textielindustrie en het hergebruik van waterfilterdoek is het uitgangspunt. De aantasting van het doek verbeeld de teloorgang van het textielimperium, de sociale omstandigheden en de aantasting van het landschap. Het doek verf ik in de kleuren van het landschap.
Ik maak er mobiles van die door de wind constant veranderen, dit staat voor de transformatie van de traditionele textielindustrie naar een hightech industrie en van een onder druk staand landschap naar een vitaal landschap.


Met een kusje erop heb ik het ontwerp naar de selectiecommissie gestuurd. Het is niet erg als ik niet word geselecteerd. Ik ga het werk dan nog verder transformeren en mij uitleven met organza, lontwol en borduursteken. Dat is dan gelijk weer een nieuwe uitdaging.
namens het Quiltersgilde een hartelijke groet,
Jo Huijsman
en tot volgende maand

4 opmerkingen:

  1. Jo wat een uitdaging. Ik duim voor je!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om jou proces te zien. Wie weet komen we elkaar tegen. Ik heb ook een voorstel gedaan. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spannend Jo, vind het super om je prices te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen