dinsdag 16 februari 2021

Textiel Festival Twente in de startblokken


Begin februari is Textiel Festival Twente online gegaan. Je kunt nu via Facebook, Instagram en LinkedIn de voorbereidingen van het festival volgen en er zelfs aan meedoen!
Begin maart gaat ook hun website de lucht in.

Doel van het Textiel Festival Twente is om de regio Twente nóg bekender te maken als de textielregio van Nederland. Vroeger was er veel textielindustrie in Twente. Er ligt daar textielgeschiedenis en dat zie je ook in de musea die in de regio gevestigd zijn. Het is dan ook logisch dat acht musea aan dit festival meedoen: het Palthehuis in Oldenzaal, Museum Bussemakerhuis in Borne, Techniekmuseum Oyfo in Hengelo, de Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Stadsmuseum Almelo, Natura Docet Wonderryck Twente uit Denekamp en het Rijssens Museum.

De nieuw opgerichte Stichting Cultuur in Twente organiseert het festival met steun van musea, gemeente en cultuurfondsen.
Wat het programma precies gaat inhouden is nog niet helemaal bekend. Wel is duidelijk dat het niet alleen over het textielverleden zal gaan maar zeker ook over hedendaagse textielactiviteiten.

Eén van de projecten die tijdens het festival wordt georganiseerd is: CATWALK - FORCES OF NATURE! Met dit festivalonderdeel wil de organisatie een alternatief op de snelle/ vluchtige catwalk neerzetten; ze willen een catwalk ontwikkelen die als een textielroute door het Twentse landschap loopt en maanden lang te zien zal zijn, door de seizoenen heen. Een Fashion Forces of Nature!
De tijd, de natuur, de omgeving en de onvoorspelbare elementen vormen de setting en beïnvloeden de getoonde stukken. Kunstenaars en ontwerpers worden uitgedaagd om de confrontatie met de elementen aan te gaan in een ontwerp dat buiten, op locatie bij een van de deelnemende musea of bij een van de Landgoederen van Textiel, te zien zal zijn. 

Je kunt je hiervoor aanmelden bij de organisatie van Textiel Festival Twente via FB, Insta of LinkedIn en via hun telefoonnummer 06 51075441.

Foto: Irene Dangremond


Geen opmerkingen:

Een reactie posten