donderdag 11 februari 2021

‘In ’t kleijn’. Uitzet in miniatuur. Boek van Marianne Havermans

 

Miniatuur uitzet, ca. 1840, foto Marianne Havermans-Dikstaal

Marianne Havermans, deskundige in historisch textiel, vond tijdens haar werk in het Westfries Museum in 1986 meerdere uitzetten in miniatuur, zorgvuldig opgeborgen in dozen in het depot.

Zo’n kleine uitzet werd niet voor een popje gemaakt, maar was bedoeld als oefening voor een echte uitzet. De afgelopen twintig jaar heeft Marianne de herkomst van en verhaal achter de miniatuurtjes in kaart weten te brengen, wat resulteerde in het boek: 'In 't kleijn'.

De uitzetten bleken afkomstig van vijf meisjes die omstreeks 1840 in het Noord-Hollandse Venhuizen dicht bij elkaar woonden. Het dorp Venhuizen lag onderaan de dijk van de Zuiderzee, bij de stad Enkhuizen. De meisjes kenden elkaar uit de buurt en liepen samen naar school, een ruimte onder de toren van de kerk. De meisjes hebben op dertienjarige leeftijd een uitzet genaaid in miniatuur. Hun uitzetten in het klein zijn uniek te noemen. In Nederland en omringende landen is niets vergelijkbaars te vinden.

Marianne plaatst de vondst in het licht van de geschiedenis van Nederland en West-Friesland tussen 1820-1860, de toen heersende mode, de tradities en de positie van de vrouw in die tijd. Ze schetst tevens het leven in het dorp Venhuizen, de gezondheidszorg, veeteelt en landbouw, het onderwijs, religie en het milieu van de meisjes.

Marianne publiceerde in 1998 het fraaie boek ‘Aangekleed gaat uit. Streekkleding en cultuur in Noord-Holland 1750-1900’, inmiddels een standaardwerk op dit gebied. Zij heeft een achtergrond in modeontwerpen en kunstgeschiedenis en werkte in het Westfries Museum in Hoorn als vrijwilliger aan de textielcollectie.

Marianne Havermans-Dikstaal met haar nieuwe boekHet boek is te verkrijgen bij:

Marianne Havermans-Dikstaal, In ‘t kleijn, 2020
ISBN 978-90-813806-8-3
Prijs: €22,50, porto €4,50, totaal €27,00
Wilt u het boek bestellen, neem dan contact op met Marianne Havermans-Dikstaal via havermans@quicknet.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten