donderdag 14 januari 2021

Pareltjes in Mechelse kant

 


Het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen organiseert in januari de tentoonstelling: Pareltjes in Mechelse kant.

In 2019 ontstond het idee om een Mechelse kanttentoonstelling te organiseren. Om één keer alle werken van de cursisten Mechelse kant te laten zien. Hoe vaak verdwijnen prachtige zelf ontworpen Mechelse kanten of tekeningen in een map? Misschien ingekaderd aan de muur, maar te vaak worden ze niet gezien en bewonderd door anderen en dat is heel jammer.

Het gaat dus om de werken die gemaakt zijn in Mechelse kant van kantschool Artofil in Elversele, cursisten van Kant in Vlaanderen in St Truiden, cursisten van de zomercursus in het Kantcentrum in Brugge, en cursisten van het klooster Ste. Marie in Huijbergen.

De tentoonstelling wordt gehouden van zaterdag 16 januari 2021 t/m 24 januari 2021 in het Wilhelmietenmuseum, Staartsestraat 2, in Huijbergen.
16 Januari open van 12.00 tot 16.00 uur en verder dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur. In verband met corona kan het zijn dat de opening wordt verschoven of de tentoonstelling wordt verlengd of zo. Huijbergen ligt op de grens Nederland/België bij Bergen op Zoom dus kijk vooral op hun website voor de coronasituatie voordat je op reis gaat.

Om een zo compleet mogelijke Mechelse kanttentoonstelling te tonen, zijn er ook Mechelse kanten uit de 18e en 19e eeuw uit privé collecties te zien. Om de niet kantkenner wegwijs te maken, is de Wilhelmietenzaal ingericht met kantsoorten in doorlopende- en afgeknoopte draden. U zult verrast zijn, door de collectie van het museum.

Tevens word er een nieuw boek gepresenteerd waarin de werken te zien zijn, de 18e en 19e -eeuwse Mechelse kanten en 5 nieuwe prikkingen en technische tekeningen. In één van de zalen van het museum is er een kantlijn te zien, een verkoop van oude kantboeken en kant materialen zoals garens, antieke prikkingen, kantkussens en nog veel meer. De opbrengst van de verkoop is voor het Wilhelmietenmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten