dinsdag 1 december 2020

Oubollig? .... Nee hip en happening!"Handwerken had – op breien na misschien – de afgelopen decennia een vrij oubollig imago. Haken, borduren, met de naaimachine aan de slag. Het klonk allemaal nogal tuttig en oude-mevrouwerig. Maar dat was vóór corona. Nu snakken we ernaar om met onze handen bezig te zijn.

En het hoeft niet tuttig te zijn. Neem quilten, waarbij kleine lapjes stof met verschillende printjes in een patroon aan elkaar worden genaaid. Kunstenaars gebruiken de techniek nu ook om er schilderijen mee te maken, opgebouwd uit duizenden lapjes stof. Wat het quilten gelijk hip en spannend maakt.
"

Dit schrijft Sarah Ouwerkerk op 19 november j.l. in een bijlage van de NRC die helemaal gaat over het belang van hobby's/. Haar stelling is dat we allemaal iets nodig hebben wat ons stimuleert, iets waar je trots op kunt zijn. En ze haalt daarbij een hooggeleerde psycholoog aan die het erg met haar eens is. Lees hier haar artikel.

Zeker in winterse coronatijden kan ik er helemaal inkomen. Het huis is al schoon en opgeruimd en de onderhoudsklusjes zijn inmiddels ook gedaan. Dat boek lezen blijft niet een hele week leuk en je mag alwéér niet gaan winkelen.

Het is tijd voor een hobby.

Sarah concludeert dan ook: geef je geliefden en vrienden in het seizoen van cadeautjes en feestelijkheid eens een hobby in plaats van al die spullen die ze helemaal niet nodig hebben!

Vandaar dat we deze week een actie houden op Textielplatform: Origineel kado gezocht? Geef een abonnement!

Als je toch liever voor een boek gaat dan hebben we hier een titel die goed aansluit bij het verhaal hierboven. Loretta Napoleoni schreef een boek met de titel: De kracht van breien, Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt.
Uit de samenvatting:
"Terrorisme- expert Loretta Napoleoni breit al haar hele leven. Breien is troostrijk en zorgt voor rust in je hoofd. Meer dan dat: het is een prachtige metafoor van het leven. Napoleoni laat in dit boek zien dat de breikunst de mens hielp overleven, hoe vrouwen er geschiedenis mee schreven en elkaar daarbij van generatie op generatie kennis en levenslessen doorgaven."

Maar een lidmaatschap/abonnement op het blad van een van onze verenigingen betekent natuurlijk een heel jaar lang plezier.

Laten we deze kerst een bijdrage aan het geestelijk welzijn van onze naasten geven door ze te verrassen met een lidmaatschap. Het is helemaal trendy!1 opmerking:

  1. Is toch alweer een hele tijd hip hoor.
    Al heb ik er nooit afscheid van genomen.

    BeantwoordenVerwijderen