donderdag 29 oktober 2020

Online presentatie over het Zaanse Jak

In Coronatijden zijn er minder bijeenkomsten maar gelukkig wordt er steeds meer online georganiseerd! Zo ook drie lezingen van de Nederlandse Kostuumvereniging die vrij toegankelijk zijn:

De eerste is vrijdagavond 30 oktober om 20 uur over het Zaanse Jak.

Blauw zijden jak, 1800-1825, foto Zaans Museum

Leonie Sterenborg is conservator bij het Zaans Museum dat beschikt over een fraaie collectie streekdracht uit de regio. Ze geeft op 30 oktober een online presentatie over de ontwikkeling van het Zaanse jak in de 18de en 19de eeuw als onderdeel van de Zaanse dracht.

Vaak zijn de jakken gemaakt van prachtige kleurrijke stoffen, zoals zijde en sits. Wat maakt het jak nou zo typisch Zaans? Leonie kijkt naar de veranderende vorm, de materialen en ze spiegelt de jakken aan de heersende mode.

Een deel van de textielcollectie van het Zaans Museum in Zaandam kunt u hier bekijken.

Sitsen jak, 1775-1800, foto Zaans Museum

Hoe deel te nemen aan deze presentatie

De online presentatie wordt aangeboden via Teams. U kunt op 30 oktober aan de presentatie deelnemen door op deze link te klikken.

De presentatie start om 20 uur en zal tot uiterlijk 21 uur duren. We hopen natuurlijk dat u hierbij zult zijn. U hoeft zich niet van tevoren in te schrijven.

Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met contact@kostuumvereniging.nl of ga naar onze webpagina:  https://kostuumvereniging.nl/activiteit/het-zaanse-jak/ 

De bijeenkomst wordt op opgenomen en is na afloop op ons YouTube-kanaal te zien.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten