woensdag 7 oktober 2020

 


Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met de bijzondere expositie: “Boek vol Zilverwerken” van 26 september tot 22 november 2020 in het Kenniscentrum van het Nederlands Zilvermuseum.
Het collectief dat bestaat uit veel textielkunstenaars uit het hele land heeft inmiddels al zo’n 22 keer bij verschillende musea en galeries geëxposeerd, elke keer met een ander thema. Een boek vol Zilverwerken is een knipoog naar Kortjakje en werd bedacht na een bezoek van de groep aan het Zilvermuseum in 2019. De gemaakte werkstukken/boekvormen zijn heel gevarieerd en bevatten ‘zilver’ in allerlei vormen. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt. Bij de expositie worden ook activiteiten georganiseerd.

Het VeelZijde-g Collectief
Het landelijke collectief van textielkunstenaars startte in 1990 onder leiding van Iny Hummelink, docente en beeldend kunstenaar. In het begin lag het accent op het beschilderen van grote lappen zijde en het vervaardigen van kledingstukken, maar de groep ontwikkelde zich snel en men ging met andere (textiel)technieken aan de slag, zoals vilten, druktechnieken op stof, papier scheppen, werken met tyvek, zijdevezelpapier, polyestervlies en wateroplosbare stoffen. Steeds vaker werden er andersoortige werkstukken gemaakt: tassen, boekjes, niet-draagbare kleding en objecten.

Gebruik van oude en nieuwe handwerktechnieken
De leden werken allemaal op hun eigen manier toe naar een eindproduct. Naast de al eerdergenoemde (textiel)technieken komen er steeds weer nieuwe materialen, ideeën en technieken naar voren, maar ook worden traditionele handwerktechnieken, zoals breien, haken, borduren herontdekt en op een nieuwe wijze toegepast. Het uitgangspunt is altijd ‘textiel’, maar daarnaast is er alle ruimte om andere (vervormbare) materialen toe te passen, bijvoorbeeld leer, plastic en andere kunststoffen, maar ook combinaties met harde materialen, zoals metaal, keramiek, hout en textiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten