woensdag 14 oktober 2020

Dutch Design Week

 

Het jaarlijkse evenement Dutch Design Week wordt dit jaar van 17 tot en met 25 oktober gehouden. Deze keer helemaal online vanwege de bekende virusomstandigheden.

Het is even wennen om achter je computer naar een festival te gaan maar het wordt vast erg leuk als je zo ziet wat er in het programma staat. Op hun website lichten ze vast een tipje van de sluier op.

Zo laat Ilse Kremer de hele week zien hoe met schimmels textiel geverfd kan worden. De textielverf die nu meestal gebruikt wordt leidt tot ernstige watervervuiling en alternatieven daarvoor zijn dus beter voor het milieu. Hieronder vast een kleine opwarmer uit de website.Ook interessant is de kleding die zich aanpast aan je humeur. Te zien is een jurk die ontworpen is door Hugo Out en ontwikkeld in het Emerging Materials Lab van de TU Delft en Jasna Rok Lab. De jurk kan haar uitstraling aanpassen aan de gemoedstoestand van de drager en haar sociale omgeving. Het idee is dat de jurk de behoefte aan het dragen van verschillende outfits kan vervangen. Zie het filmpje voor hoe dat werkt.En natuurlijk is er dan ook de How&Wow over linnen, georganiseerd door de Crafts Council en met bijdragen van het Weefnetwerk.


De hele week is daar te zien hoe vlas geproduceerd wordt en verwerkt tot linnen in allerlei toepassingen. Met een tentoonstelling van textiele producten!

In de Dutch Design Week zijn meer dan 400 programmaonderdelen te zien. Soms verbazingwekkende zaken, soms ook heel mooi of heel praktisch. Veel jonge ontwerpers doen mee en het is interessant om te zien wat hen bezighoudt. Ook zijn er masterclasses waar je voor kunt intekenen maar ik heb niet gecheckt of daar textiel bij zit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten