vrijdag 25 september 2020

In den Vreemde, Tien textielkunstenaars en de reizen van Bonifatius - Stadsmuseum Woerden


In den Vreemde

10 textielkunstenaars en de reizen van Bonifatius

09 I 09 I 2020 - 10 I 01 I 2021


Mariëlle van den Bergh - Hanneke van Broekhoven - Alexandra Drenth - Alex Feenstra - Irma
Frijlink - Esmé Hofman - Wynske de Jong - Anke Land - Lia Meiborg - Henrique van Putten

Anke Land, Wandering

In 2020 is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik Wynfreth, beter bekend als Bonifatius, voor de tweede keer naar de Lage Landen reist. Tien textielkunstenaars hebben werken gemaakt die zijn geïnspireerd op dit verhaal. In deze bijzondere tentoonstelling met onverwachte invalshoeken, vormen de werken een nieuw verhaal over Bonifatius, zijn reizen en zijn werk.  Afkomstig uit de omgeving van Exeter in het zuidwesten van Engeland, besluit Bonifatius in 716 als 'monachus peregrinus' (reizende prediker) naar het vasteland te reizen om daar de christelijke leer te verkondigen. Tijdens zijn tweede reis naar Utrecht en ommelanden bezoekt Bonifatius ook Woerden en Breukelen. Hij laat er zijn sporen na, getuige de Pieterskerk in Breukelen en -waarschijnlijk- de Petruskerk in Woerden.   

Alexandra Drenth, New Gold Dream


Bonifatius is vol van zijn missie, maar onbekend met waar hij terecht zal komen en wat de reis hem zal brengen. Hij heeft succes maar krijgt ook te maken met tegenslag en heimwee. Hij is een bevlogen missionaris maar in zijn pogingen ongelovigen te bekeren, gebruikt hij geweld en agressie. Waren Bonifatius’ methoden wel geoorloofd en bracht hij inderdaad het ‘goede’ naar onze streken?

Alex Feenstra, Mijn oprolbaar altaarstuk


De tentoonstelling sluit aan bij deze vragen en het thema van 'in den vreemde gaan’. Het reizen en je settelen in een vreemde omgeving.  De kunstwerken variëren van een zeer fijn en gedetailleerd geborduurde kazuifel tot wandkleden, viltwerk, vlechtwerk en textiele sculpturen. Kortom een heel gevarieerde expositie met een heel actueel thema!

Boekje
Bij de expositie hoort een kleine catalogus met de werken van de kunstenaars. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 3.50. 

Voor meer informatie zie: www.stadsmuseumwoerden.nl en op Facebook: @StadsmuseumWoerden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten