maandag 14 september 2020

1000 gevilte schaapjes in het grasDe Almeerse Wolunie, een vereniging met ongeveer 100 leden, bewerkt de wol van de schaapskudde in Almere. De Wolunie neemt regelmatig het initiatief voor grote projecten. De leden die dat leuk vinden werken samen aan deze projecten. We nodigen ook niet-leden uit om ons te komen helpen. Voor de gezelligheid, en/of om een vaardigheid of techniek te leren.

In 2022 vindt in Almere de Floriade plaats. De provincie Flevoland realiseert daar een paviljoen. Voor dit gebouw gaat de Wolunie 3 grote kleden vachtvilten. En daarnaast komen er gevilte vachten op een aantal banken.Vanaf half juli zijn zo’n 16 vilters regelmatig in de schaapskooi te vinden. We vilten de vachten in delen van 50 bij 50 centimeter. Op die manier is het vilt gemakkelijker te hanteren. En we kunnen ook goed 1,5 meter afstand houden in tijden van Corona. Als alle delen klaar zijn maken we ze op een ondergrond aan elkaar, zodat het een stevig geheel wordt. Het paviljoen is eind dit jaar al klaar, dus we werken hard door om zoveel mogelijk op tijd af te krijgen.

We werken niet alleen met vilt. Er is een groep spinners, en er is een brei-groep. Leden van de brei-groep hebben het initiatief genomen om een kudde van 1000 gebreide schaapjes te realiseren. We zijn al bijna op de helft van dit aantal. Ook daaraan breien leden en niet leden.

Elk jaar geven we bovendien een opdracht aan ontwerper om een speciaal product voor ons te maken. Dit jaar zijn dat dikke gebreide sloffen. 
Verder werken we samen met de verfplantenakker in het Den Uylpark in Almere. De planten die daar groeien gebruiken we om wol te verven. Dit jaar doen we daarmee bovendien een test mee met solar dyeing in weckpotten, waarbij we verschillende manieren van verven uitproberen. De opstelling die groeit tot 120 weckpotten is te zien in onze thuisbasis de schaapskooi aan de Muiderweg te Almere. Wie een keer mee wil vilten is welkom. Ervaring met vachtvilten is niet nodig. We leren je de kneepjes. Mee-breien aan de schaapjes kan ook, tegen een statiegeld kun je een breipakketje ophalen. Onze werkplaats, winkel en de weckpotten zijn te zien als de winkel geopend is, elke zondagmiddag van 13.00 tot 16.00. En ook als we aan het werk zijn. Informatie en aanmelden kan door een mail te sturen naar info@almeersewolunie.nl.

Brigit Huijben
ViltKontaktGroep


Geen opmerkingen:

Een reactie posten