vrijdag 21 augustus 2020

Expositie Textiel & Leer Nu in Huis van Waalwijk

In het Huis van Waalwijk wordt van 30 augustus tot en met 26 september de expositie Textiel & Leer NU georganiseerd. Naast werk van 10 hedendaagse kunstenaars en designers uit Brabant zijn er diverse activiteiten en workshops gepland.

Bij de foto 'TextielLeerNU' (een masker van Melissa van Heijst) is de bron: Alter Creatures | Mask 5.02 by Heijst | Foto: Jochem de Vet

Bij de foto 'TextielLeerNU' (een masker van Melissa van Heijst) is de bron: Alter Creatures | Mask 5.02 by Heijst | Foto: Jochem de Vet

 

De historie, cultuur en economie van Midden-Brabant zijn sterk beïnvloed door textiel en leer. Ook in 2020 nog spelen de materialen een belangrijke rol. Tilburg afficheert zich nog graag als textielstad en in Waalwijk krijgen leer en schoenen binnenkort zelfs een fonkelnieuw museum.

 

Textiel en leer werden in deze regio vroeger vooral ingezet voor praktische artikelen als schoenen, tassen, dekens en lakens. In de tweede helft van de 20e eeuw kwam daar langzaam verandering in. Materialen als wol, katoen en leer werden door het veranderde denken bij kunstacademies en de komst van de Design Academy in Eindhoven (1997) steeds meer gebruikt door hedendaagse designers en kunstenaars. Het Huis van Waalwijk wil met deze tentoonstelling graag iets van deze ontwikkeling laten zien.

 

Agnes van Dijk toont haar bijzondere fashionart. Fotografie Lies Vogelzang

Foto: Agnes van Dijk toont haar bijzondere fashionart. Fotografie Lies Vogelzang

De professionele kunstenaars die werk tonen in de expositie: Agnes van Dijk, Marieke Sluijmer, Mandy den Elzen, Geert de Bruijn, Melissa van Heijst, Marjan van der Heijden, Anne van den Heuvel, Ilse Vermeulen, Marianne Verhulst en Hella van ’t Hof. Curator is de Waalwijkse kunstenares Maria Klerx. Op het Facebook en Instagram account van het Huis van Waalwijk kunt u korte interviews vinden met de verschillende kunstenaars en designers.

Zelf aan de slag!

Maar bezoekers kunnen ook zelf aan de slag! Zo is er een viltworkshop (op inschrijving) van Ilse Vermeulen (o.a. Textielmuseum), een Doe-demonstratie leer bewerken van Laura Hoek en het Project Gespreksstof met Anne van den Heuvel waarin bezoekers samen met zogenaamde artisans (ambachtslieden) kunnen meewerken aan reusachtige doeken. Anne van den Heuvel: “Met een team van vrijwillige artisans ben ik sinds eind 2015 bezig met het maken van 26 (meer dan levensgrote) muzen in 26 verschillende textieltechnieken. Het realiseren van 1 werk kost jaren. Onder begeleiding kunnen bezoekers op 19 en 20 september meewerken aan een van de werken.”

Leuk is de mogelijkheid om eigen foto’s of ansichtkaarten creatief te borduren en voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar zijn er in samenwerking met Kunstencentrum Waalwijk enkele bijzondere Maxi Kunstclubs op locatie.

Tapijt voor Vrede
Bijzonder is de komst op zaterdag 19 september van het Tapijt voor Vrede van de Bossche kunstenares Marianne van Heeswijk. Al enkele jaren maakt ze op verschillende locaties samen met vluchtelingen en wijkbewoners hele bijzondere tijdelijke tapijten van een keur aan materialen. Vaak afval en kringloopmateriaal dat je niet direct linkt aan tapijt: van plastic tot vinyl LP’s. Van Heeswijk zal op het Raadhuisplein samen met iedereen die mee wil doen een enorm tapijt gaan maken. Deze activiteit is in het kader van de Week voor Vrede. 

Meer informatie over de expositie Textiel & Leer NU en alle activiteiten is te vinden op www.huisvanwaalwijk.nl Let op: voor de viltworkshop met Ilse Vermeulen moet u zich verplicht inschrijven. Toegang en deelname aan alle andere activiteiten is gratis. 


Openingstijden expositie (vanaf 30 augustus): woe-vrij-za-zo van 13.00 tot 17.00 uur.

1 opmerking: