maandag 6 juli 2020

Een quilt als paardendeken? 

Soms droom ik wel eens over het maken van een prachtige quilt-paardendeken. Maar ik sta snel weer met beide benen op de grond als ik mij bedenk dat een keer lekker rollen in het zand, de quiltdeken door de paardenkracht aan gort is.  

Er is nu een geweldig alternatief 

Een bekend ruitersportmerk en de Nederlandse kunstenaar Erik Zwezerijnen zijn een samenwerking aangegaan en hebben een art lijn ontwikkeld voor paard en ruiter.  Vanaf nu hoef ik niet meer te dromen over het maken van de meest mooie paardendekens. Onze paardjes kunnen nu  als 'kunstige paardjes' de wei in en wie weet, misschien werkt het op mij zeer inspirerend en maak ik nog eens een hierop gestoeld kunstproject.


Zoektocht naar echt Twents blauw

En van de wei met paarden is het een klein sprongetje naar bij ons in de regio een veld vol verfplanten. De Deurrningerbeek in Hertme en een bloemenzee op de binnenplaats van het Rijksmuseum Twenthe. Claudy Jongstra (kunstenares-textielontwerper) hoopt met haar zomerproject 'Inner Vitality' de bezoekers van het museum warm te maken voor de waarde van de echte kleuren. Volgens Claudy bestaat Twents blauw en het is de hoogste tijd om het te gaan maken. Blauw uit Twente is wezenlijk anders dan blauw uit bijvoorbeeld Friesland. Bodem, klimaat, licht: ze spelen allemaal hun rol. Claudy is een expert in het maken van haar eigen kleuren. In Friesland heeft Claudy haar atelier, haar kruidentuin voor de verfstoffen en de schapen voor de wol. Het productieketen heeft zij zoveel mogelijk in eigen hand.  

En zoals gemeld in het blog van 1 juli maakt vanaf 5 juli  Claudy Jongstra de vitaliteit en de natuurlijke energie van kruiden en planten zichtbaar in het Twents museum.  Als het vanwege het coronavirus mogelijk is zal Claudy regelmatig in Enschede zijn voor het geven van workshops. Claudy wil graag de bezoekers leren hoe ze hun eigen kleuren kunnen maken en hoe ze daarmee kunnen werken. Voor meer informatie zie de website van het Rijksmuseum Twenthe

Eindelijk exposeren   

Na maanden stilstand is het fijn dat de musea en galeries weer open zijn. Ook het kunstcollectief Diversity, waar ik lid van ben,  exposeert vanaf 2 juli  in de prachtige galerie van het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) in het Rensenpark in Emmen.  De expositie is ingericht door de medewerkers van het CBK. Het is heel spannend, maar ook heel verrassend om te zien hoe "vreemden" mijn werk interpreteren en exposeren. Extra fijn is het dat het CBK textiel in de expositie als een meerwaarde ziet. Een opsteker voor de  textielkunst!

Mocht je in de buurt van Emmen zijn, wees dan welkom op de expositie van het kunstcollectief Diversity. Wij exposeren in het CBK (Centrum voor Beeldende Kunst) in het Rensenpark in Emmen. 

hartelijke groet,

Jo Huijsman/ namens het Quiltersgilde


Geen opmerkingen:

Een reactie posten