donderdag 9 juli 2020

De Katoendrukkerij in de Amersfoortse VolmolenVanaf september 2020 opent De Katoendrukkerij haar deuren in de Volmolen naast de iconische Koppelpoort in Amersfoort. Daarmee is Nederland een bijzondere textiellocatie rijker. Naast een uitgebreid lesaanbod blockprinten, gastdocenten en een lesprogramma voor scholieren, komt er een kleine winkel met onder meer verkoop van blockprints, handbedrukte textiel en papier.

Op dit moment wordt het rijksmonument De Volmolen van binnen nog opgeknapt. Er komt een uniek lesaanbod katoendrukken (ook wel blockprinten genoemd) op verschillende niveaus. Blockprinten is de oudste druktechniek en doet men met houten gegraveerde blokken. Na het volgen van een basiscursus kan men ook een printtafel huren en een eigen project komen uitvoeren, eventueel onder begeleiding. Daarnaast is er een aanvullend aanbod aan gastdocenten, lezingen, exposities en workshops onder meer op het gebied van natuurlijke verfstoffen, vilten en weven.

Diverse ruimtes zijn te huur voor workshops, bijeenkomsten en vergaderingen. Er zijn twee gastenkamers in de Volmolen, onder meer voor artists-in-residence. Er zijn kleine exposities en de Volmolen is te boeken als trouwlocatie. Vrijwilligers verzorgen samen met initiatiefneemster Nathalie Cassée de openstelling en de activiteiten. Bezoekers kunnen van woensdag t/m zondag terecht om kennis te maken met het katoendrukken, de Volmolen en de textielnijverheid in Amersfoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten