vrijdag 12 juni 2020

Modeontwerper Mattijs van Bergen in Centraal Museum

Mattijs van Bergen werd in 1980 in Beuningen geboren. Als zoon van een edelsmid en een kunstschilder stroomt de creativiteit door zijn aderen.
Hij wilde acteur worden, maar kiest uiteindelijk voor een modeopleiding aan ArtEZ in Arnhem.

Plissés, handgemaakte en geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende materiaalcombinaties kenmerken zijn ontwerpen vanaf het prille begin.


Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgt hij zijn master aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen, geïnspireerd door oud-studenten zoals Alexander McQueen en John Galliano.

Van Bergen wordt een van de topstudenten van zijn jaar. Met een gelaagde en kleurrijke collectie maakt de jonge ontwerper grote indruk op de gevestigde orde.

Na zijn studie start hij zijn eigen label MATTIJS en verovert de internationale modewereld. Modetijdschrift Elle noemt hem de ‘Crown Prince of Dutch Fashion'.
In 2012 werd Van Bergen gevraagd deel te nemen aan de Salon in Istanboel. Hiervoor moest hij een nieuwe collectie maken. Hij besluit stoffen en objecten die hij jarenlang op reis verzamelde bij elkaar te brengen.
Het resultaat is een persoonlijke en kleurrijke collectie van uiteenlopende stoffen. Met deze 'restjescollectie' wint hij twee grote modeprijzen: de Dutch Fashion Award en de International Incubator Award.


In 2015 verandert de naam van het label MATTIJS in Mattijs van Bergen. Vanaf dat moment breekt hij met de dwingende snelheid van het huidige modesysteem.
De studio werkt voortaan volgens een nieuwe visie: seizoensonafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze items die langer relevant blijven.

Matthijs van Bergen schonk recent een aantal van zijn creaties aan het Centraal Museum in Utrecht. Daar is nu een bijzondere tentoonstelling van gemaakt.
Het Museum is weer open maar je moet wel online reserveren!Geen opmerkingen:

Een reactie posten