donderdag 18 juni 2020

Jankees Goud wint Eef Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten

uitreiking Eef Bosch -van der Kolkprijs voor streekdrachten

De Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’ heeft de ‘Eef Bosch-van de Kolkprijs voor streekdrachten’ 2020 toegekend aan Jankees Goud van ‘Atelier Dr8acht’ te Putten. 
Jankees Goud heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd specialist die met kennis en groot vakmanschap musea, folkloregroepen en particulieren van dienst is op gebied van het maken en opmaken van mutsen en andere streekdrachtonderdelen. Het is de zevende keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt, de eerste keer aan de eerste voorzitter van de stichting en naamgeefster van de prijs niet meegerekend. De prijs, een bedrag van €3000,- een onderscheiding en een laudatio, wordt toegekend voor het stimuleren van het behoud, de studie en kennisoverdracht van streekdrachten.

Op 7 juni jl. overhandigden stichtingsvoorzitter Anne-Karlijn van Kesteren en jurylid Adriaantje de Jong de prijs aan de verraste Jankees Goud.
Jankees is al sinds zijn kinderjaren in Zeeland gefascineerd door streekdrachten. Op 18-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste paar verguld zilveren keelknopen, wat de aanzet was tot verzamelen. Snel daarna kocht hij zijn eerste Zeeuwse pak en werd hij lid van Ons Boerengoed, vereniging tot instandhouding van het Zeeuws Cultureel Erfgoed. Hij heeft in de afgelopen twintig jaar een groot netwerk opgebouwd in de streekdrachtwereld. Hij verzamelde informatie en een grote collectie beelddocumentatie en specialiseerde zich in het maken en opmaken van mutsen.

Mutsen en kappen vormen voor veel streekdrachten het sluitstuk van het kostuum. Doordat veel drachten niet meer dagelijks gedragen worden is vaak ook de kennis rond het maken en opmaken van mutsen (bijna) verdwenen. Dit is een groot gemis, aangezien een sterk vergeelde en verfrommelde muts voor musea niet presentabel is en ook voor folkloregroepen en particulieren weinig waarde heeft.
Door bezoeken aan streekdrachtdragers of -kenners in het veld bekwaamde Jankees zich in technieken. Met grote zorg en veel oog voor detail weet hij streekdrachtmutsen, kappen en andere onderdelen met gebruik van het juiste materiaal, op verantwoorde wijze, weer presentabel of draagbaar te maken.
Waar streekdrachten niet meer actief gedragen worden en kennis omtrent het maken en opmaken verloren is gegaan experimenteert hij net zolang totdat het gewenste resultaat wordt bereikt. Ook maakt hij complete reconstructies van Zeeuwse streekdrachten. Daarnaast is hij actief op het gebied van kennisdeling en houdt hij lezingen over Zeeuwse streekdrachten en schrijft hij artikelen.

De jury is van mening dat de drie criteria voor de prijs: behoud, studie en kennisoverdracht van streekdrachten door Jankees Goud op buitengewone wijze worden vervuld en daarom komt de Bosch-van de Kolkprijs 2020 hem volkomen toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten