donderdag 14 mei 2020

Red het Klederdrachtmuseum


Vier jaar geleden werd het Klederdrachtmuseum opgericht. Inmiddels heeft het zijn bestaansrecht bewezen. Het is het enige museum waar alle Nederlandse streekdrachten worden tentoongesteld. Dit erfgoed verdient een toekomst. Mag het museum op uw donatie rekenen? Zonder hulp moet het sluiten!
Het museum is gehuisvest in een prachtig zeventiende-eeuws pand aan de Herengracht, midden in Amsterdam. Het is een stichting met ANBI-status en een Raad van Toezicht. Sinds 2017 is het opgenomen in het Museumregister,waardoor het museum met de Museumkaart en met de Amsterdamse Stadspas voor minima gratis te bezoeken is. Er werken meer dan 25 mensen, grotendeels zeer betrokken vrijwilligers.

Het had het jubeljaar moeten worden: 2020. Vier jaar geleden is het Klederdrachtmuseum in een 17de eeuws grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam opgericht als zelfstandige stichting zonder subsidies. Het is op eigen kracht gegroeid naar 25.000 bezoekers in 2019, afkomstig uit binnen- en buitenland.
De inkomsten zijn gestopt, er zijn geen personeelskosten, omdat met vrijwilligers wordt gewerkt. Ook al mogen de musea straks weer open, de inkomsten zullen in 2020 en 2021 laag zijn door de langzame opstart en groei van bezoekers.In de eerste 4 jaar van de opbouwfase was er nog geen financiƫle ruimte om een buffer op te bouwen om zo de komende tijd, zonder inkomsten, de vaste kosten (huur etc.) te kunnen blijven betalen. De meeste regelingen en overheidssteun zijn er alleen voor de reeds (door gemeente en/of Rijk) gesubsidieerde instellingen. Niet voor musea die met eigen geld en op eigen risico dit hebben opgezet. Voor de oprichting van het museum is in 2015 een lening afgesloten bij Qredits. Triodosbank, de zakelijke bank van het museum, verleend geen steun omdat er geen zakelijk krediet bij hen is afgesloten.

De nood is erg hoog. Er is meer dan € 100.000,- nodig om door deze periode te komen. Zonder financiĆ«le steun kan het museum niet blijven bestaan en is het genoodzaakt om op korte termijn de deuren te sluiten.

Het crowdfundingplatform ‘Voor de Kunst’ heeft het mogelijk gemaakt dat culturele instanties ook een actiecampagne kunnen opzetten zonder dat daar een specifiek project aan is verbonden. Het Klederdrachtmuseum is op 7 mei gestart met de actiecampagne en hoopt hiermee het museum open te blijven houden.

Voor de donateurs zijn er leuke tegenprestaties bedacht van de Kotomisi catalogus tot aan het op naam zetten van een expositieruimtes waarbij de donateur en 25 gasten exclusief het museum een avond krijgt met een speciaal programma waarbij we de kamer feestelijk gaan ‘openen’.

Wanneer de Corona maatregelen het weer toelaten, organiseert het Klederdrachtmuseum een feestelijke bijeenkomst voor de donateurs om iedereen te bedanken.
Ga hier naar de actie: Crowdfunding Voor de Kunst ‘Red het Klederdrachtmuseum’
Voor meer informatie kan u contact opnemen met Jolanda van den Berg via info@hetklederdrachtmuseum.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten