vrijdag 17 april 2020

Wie maakt de mooiste bevrijdingsrok?In 2019 en 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. In het Westlands museum zou half april een tentoonstelling over de oorlog starten, maar vanwege het coronavirus is dit uitgesteld. Het museum wil u uitnodigen om in de maanden april en mei een hedendaagse bevrijdingsrok te maken die te dragen is op het moment dat het virus overwonnen is en er weer aandacht kan zijn voor onze zwaar bevochten vrijheid, 75 jaar geleden.

Een mooi initiatief na afloop van de Tweede Wereldoorlog was om van verschillende lapjes een zogenaamde nationale rok ook wel bevrijdingsrok te maken. Het idee van de nationale feestrok was afkomstig van mevrouw Mies Boissevain-van Lennep uit Amsterdam, die vanwege haar verzet tegen de nazi’s niet alleen in kamp Vught, maar ook in concentratiekamp Ravensbrück gedetineerd is geweest.

Dit initiatief zorgde ervoor dat direct na de Tweede Wereldoorlog vrouwen bontgekleurde rokken maakten van bij elkaar gesprokkelde lapjes, die uit de oorlog waren overgebleven. De rok stond symbool voor de wederopbouw van ons land.Juist omdat het Coronavirus een forse inperking van onze bewegingsvrijheid betekent, doen we een oproep aan iedereen die een leuk tijdverdrijf zoekt, om in de maanden april en mei een hedendaagse bevrijdingsrok te maken die te dragen is op het moment dat het virus overwonnen is en er weer aandacht kan zijn voor onze zwaar bevochten vrijheid, 75 jaar geleden. Dit alles volgens de richtlijnen van Mies Boissevain-van Lennep.

De bedoeling is om hier een wedstrijdelement aan te verbinden en dat meisjes en vrouwen hun bevrijdingsrok komen showen op de dag dat het Westlands Museum de tentoonstelling rondom de Tweede Wereldoorlog opent. Helaas is nu nog niet bekend op welke datum dit evenement zal plaatsvinden; we hopen medio juni. Kom je je rok laten zien, dan belonen wij je sowieso met een gratis entree, kopje koffie of thee met wat lekkers.

Een jury zal de rokken beoordelen en de drie mooiste rokken worden beloond met een leuke prijs. Doe je mee? Laat het ons even weten, door via dit formulier je naam en contactgegevens in te vullen (bij aantal personen vul je gewoon 1 in). De gegevens die je helpen hoe je de rok zou kunnen maken, sturen wij je dan toe!
Uitgebreide info en diverse voorbeelden van bevrijdingsrokken vind je hier.

Westlands Museum
Middel Broekweg 154, Honselersdijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten