maandag 6 april 2020

Het is stil in mijn quilt hart


En het is zo stil  in mij.
Ik heb nergens woorden voor.
Het is zo stil in mij.
En de wereld draait maar door.

Deze regels van het liedje van Van Dik Hout is een beetje van toepassing op hoe ik mij op dit moment voel. Alles is tot stilstand gekomen. Geen voorbereiding voor de kunstroute Lochem met Pasen waar ik met de groep Zoo-Tex exposeer, geen Textielfestival, geen Quiltfestival, geen expositie met het kunstcollectief Diversity, geen bijeenkomsten met teQStiel en geen familie en vrienden bezoeken,  Slechts eenmaal per week ga ik even naar de supermarkt en verder kom ik niet.

Creëren
Daar tegenover heb ik nu wel heel veel tijd voor de kleine dingen die er zeker ook toedoen  en natuurlijk heb ik heel veel tijd voor creëren.  En tja, misschien een open deur, maar onder mijn handen is op dit moment ontstaan:

IN OPMARS
Als de mensheid bedreigd wordt door een virus dat razendsnel om zich heen grijpt.Snel in elkaar geknutseld en het smaakt naar meer. Misschien ga ik ze uitwerken tot een serie in verschillende formaten.

Geinspireerd? 
Ben ik tijdens het maken van deze virussen onbewust geïnspireerd door het werk van Tanja Smeets?
Vlak voordat Nederland op slot ging zag ik haar  werk in het Keramiekmuseum Princessehof  in Leeuwarden.


Het werk tiert welig door de ruimte en doet denken aan uitgestrekte koraalriffen bedekt met zeeanemonen, poliepen en grijpende tentakels. Alle onderdelen zijn gemaakt van kunstmatige materialen en alles staat precies op de plaats. Duizenden binddraadjes vlechten zich door elkaar heen. Met laser gesneden vilt bloeit als nooit te voren. Keramiek, nu eens glanzend, dan weer met een viltachtige structuur is een belangrijk onderdeel en gaat een verbinding aan met de overige materialen.

De Princessehof, een prachtig gebouw, ooit het stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinsces van Oranje Nassau, voorouder van onze Koning. Een collectie die laat zien dat het keramiek van alle tijdens is en van iedereen.
Tussen alle keramiek geweld in een leeg klein zaaltje staat één vitrine met een klein bakje.


In al zijn bescheidenheid is dit bakje een topstuk van formaat. Tot nu toe zijn wereldwijd slechts 79 stukken Ru-keramiek bekend. Ru werdt tussen 1086 en 1106 speciaal gebakken voor de Chinese keizers. Een Ru-bakjes bracht op een veiling in 2017 maar liefst 37 miljoen dollar op.
Ik eindig met een klavertje vier voor alle lezers en een
hartelijke groet,

Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde


2 opmerkingen:

  1. Echt heel jammer Jo, dat de exposities niet door kunnen gaan. Maar we hopen op betere tijden! Het princessenhof zit er voor ons niet meer in. Maar toch even genieten van je blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De stilte is oorverdovend in aanvang, maar later voelt het toch als een intermezzo met ruimte voor creativiteit. En haal je er zelfs inspiratie uit, petje af!

    BeantwoordenVerwijderen