maandag 2 maart 2020

Nieuw uitdagend leertraject Quiltersgilde

Als fan van het Quiltersgilde vind ik het bijzonder leuk om in dit blog over een nieuw initiatief van het Quiltersgilde te vertellen.

Veertien maal heeft het Quiltersgilde de twee jarige opleiding Quilten Speciaal georganiseerd, een fantastische opleiding voor een art quilter.  Maar inmiddels staat het art quilten op de kaart en er zijn  voor de art quilter voldoende andere opleidingsmogelijkheden.
Tijd voor het Quiltersgilde om op zoek te gaan naar een nieuwe vorm van educatie, en dan vooral een vorm die gericht is op alle geledingen binnen het Quiltersgilde. In het textielinstituut Hawar heeft het Quiltersgilde de partner gevonden. Zowel voor de traditionele als de moderne en art quilters bieden de modules  een uitdagend leertraject.Textielinstituut Hawar
In samenwerking met het Quiltersgilde zijn door vier docenten van Hawar twee lesseries van vier dagen samengesteld.  De cursussen zijn opgebouwd uit lessen en opdrachten. Het gaat niet alleen over het leren van technieken en het ontdekken van eigentijdse mogelijkheden. Centraal staat het ontwikkelen van een eigen stijl.  De opleiding start in oktober 2020 en wil je hierover meer weten kijk dan op de website van Hawar / school / vormgeving in textiel kleur of textuur . Extra leuk is dat de leden van het Quiltersgilde € 100,- korting krijgen op het cursusgeld.

Hawar doet meer
Samen met heel veel enthousiaste vrijwilligers geeft Hawar het Vezel magazine uit.
Ook heeft Hawar een samenwerkingsverband met de kunstacademie Fryslan, studenten van de academie krijgen studiepunten voor het volgen van lessen bij Hawar.Friesland ver?
Het textielinstituut Hawar is gevestigd in Olderbekoop. Regelmatig hoor ik  van textielenthousiastelingen; "Hawar heeft fantastische opleidingen, maar Friesland is zo ver weg".  Als echte Friezin om utens (buiten Friesland wonende Friezin) weet ik als geen ander dat het best heel er meevalt en zelf heb ik een winter lang eenmaal in de twee weken een avondlab bij Hawar gevolgd. Om 22.00 uur s'avond stapte in mijn autootje terug naar huis en onderweg had ik ruimschoots tijd om het geleerde te overdenken.  De volgende dag ging ik er fris en fruitig mee aan de slag.
Tijdens het Quiltfestival Noord Groningen 2020 in het kerkje in Eppenhuizen exposeer ik mijn werk wat is ge├»nspireerd op het bij Hawar geleerde.


Textielfestival
Maar eerst breekt er voor mij een spannende week aan.
Vandaag, maandag 2 maart is de 2e selectieronde voor de textielwedstrijd van het Textielfestival
Ik hoop dat ik door de selectie kom en mijn ingestuurde werk mag laten zien in de Pieterskerk.

hartelijke groet,
Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde
2 opmerkingen: