maandag 3 februari 2020

Quiltersgilde aan het werk voor het Textielfestival

1 februari was bij het Quiltersgilde de sluitingsdatum voor het insturen van de vleugels en de kaarten voor het Textielfestival in Leiden. 

Vleugels
Door de leden van het Quiltersgilde zijn veel vleugels met liefde en creativiteit gemaakt en nu komt het vervolg. Fleur van den Berg, de aan het Quiltersgilde toegewezen kunstenaar moet nu aan het werk. Al die vleugels worden door haar handen getransformeerd tot een  kunstwerk.
En niet alleen Fleur, voor alle textielverenigingen zijn de kunstenaars aan het werk. Tijdens het textiel festival in de Pieterskerk zijn de prachtige kunstwerken waar de leden van de textielverenigingen aan hebben meegewerkt te bewonderen.


Kaarten
De kaarten, het zijn allemaal kleine schilderrijtjes. Straks in de Pieterskerk zullen al die kleine kunstwerkjes samen een pronkrol vormen. Ik kan bijna niet wachten om al dat moois te bewonderen, maar achter de schermen is het nog een hele klus om er een mooie pronkrol van te maken.


Wedstrijd
Ook de inzend datum voor de tweede selectieronde van het werk voor de wedstrijd van het textielfestival komt dichter bij. Eind week 8 moet het bij de commissie binnen zijn. Omdat mijn werk kwetsbaar is denk ik dat ik mijn Twingootje start en even flink wat kilometers ga maken.  Ik weet dan zeker  dat het ongeschonden overkomt. 

Kunst dichtbij
Maar ik hoef niet altijd in de Twingo, er was een prachtig  kunstwerk waar ik op de fiets naar toe kon.
Levenslicht, het  tijdelijk monument van 104 duizend lichtgevende stenen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Alle Nederlandse gemeenten vanwaar tijdens de tweede wereldoorlog Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen maken deel uit van het kunstwerk.


De stenen in het werk lichten om de paar seconden op en doven daarna weer uit. Alsof het een ademhaling of een hartslag is. Donderdag 16 januari is dit kunstwerk in zijn geheel gepresenteerd in Rotterdam. Daarna is het opgedeeld en verspreid over alle Nederlandse gemeenten. Ook in mijn gemeente, bij de synagoge in Borculo was het kunstwerk tot gisteren te zien. 

hartelijke groet, Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten