woensdag 22 januari 2020

Magic Knitting - met Annemor Sundbo

Tijdens het Textielfestival in Leiden (13 t/m 16 mei 2020) worden een aantal unieke dagworkshops georganiseerd. In deze serie stellen we de docenten en hun onderwerp voor.Internationale gastdocent Annemor Sundbo is een specialist op het gebied van de Noorse breitraditie. In 1983 nam zij een voddenfabriekje over in Noorwegen waar tonnen breiwerk werd recycled om vervolgens gebruikt te worden als dekbedvulling. Mooi duurzaam, maar toch vond Annemor het zonde dat de wollen truien, kousen, wanten en mutsen in de maalmachine terechtkwamen. Ze inventariseerde en publiceerde wat ze daarbij tegen kwam:


Haar kennis van noorse breitechnieken is ongekend groot. Bovendien combineert ze deze kennis met cultuur, volksverhalen  en symboliek wat haar workshops tot meer dan een techniek workshop maken.

Annemor is zeker geen typische breiende leraar / auteur. Terwijl de meeste zich richten op technieken of patronen, brengt Annemor inzichten in de breigeschiedenis en mythen uit haar thuisland Noorwegen.

 In haar Magic Knitting-klasse vertelt ze veel van de eindeloze bijgeloof en volksgeloof met betrekking tot breien en spinnen in Noorwegen. Het meest magische deel van de klas was toen ze ons liet zien hoe we kleine buisjes met twee dubbele puntnaalden efficiënt dubbel konden breien om kleine magische wezens te maken. Het is zo eenvoudig en kan worden gebruikt om vingers aan handschoenen te werken met slechts twee naalden.


Workshop
Inleiding tot het traditionele breien gecombineerd met volksleven, mythologie, volksgeloof en bijgeloof in draden. Daarna aandacht voor het magische breien, een dubbele breitechniek waarbij een buis gebreid wordt op 2 naalden. In volksgeloof worden stukken draden “vrijers” genoemd als draden van het lot. We breien een TROLL of NOORSE WILDE KAT.  De studenten maken een “levensdraad” voor een trol (een goede beschermer) of kattenmascotte (een geluksbrenger of een amulet) gemaakt in een dubbele breitechniek op twee naalden.

De workshop met Annemor Sundbo (welke in het engels gegeven wordt) is te volgen op:

workshop no 12 - vrijdag 15 mei 2020

Lokatie:
Nieuwe Energie 3e Binnenvestgracht 23, 2312 NR Leiden
Tijd: 10.00 – 15.30 uur
Kosten € 85 exclusief materiaalkosten
inclusief koffie/thee en lunch

Hier kun je je plaats reserveren om deel te nemen:
https://www.textielfestival.nl/tickets/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten