woensdag 15 januari 2020

De unieke draadportret broches van Kira Outembetova

Tijdens het Textielfestival in Leiden (13 t/m 16 mei 2020) worden een aantal unieke dagworkshops georganiseerd. In deze serie stellen we de docenten en hun onderwerp voor.
Kira Outembetova heeft altijd een bijzondere fascinatie gehad voor kunst. Ze is autodidactisch kunstenaar en textielontwerper. Geboren en getogen in Moskou, maar nu woonachtig in Nederland. In haar ontwerpen blijven de oorsprong en nieuwe vaardigheden zichtbaar die ze heeft geleerd met behulp van boeken, video’s, en museumbezoeken. Ze besteed veel tijd aan studies van de oude meesters' schilderijen om haar techniek te verbeteren. Kira zegt hier over:
Ik gebruik de realistische stijl van schilderen voor het creëren van trompe l'oeil muurschilderingen die de optische illusie scheppen van een driedimensionale scene achter de muur, dat niet alleen “Het oog bedriegt “, maar ook tot de verbeelding sprekend. Ook hou ik van Bas relief muurschilderingen. Het kunstwerk is op de muur geboetseerd om licht en schaduw te gebruiken voor een krachtig effect. Zelf vind ik het leuk om mijn ervaring met anderen te delen. ik geef schilder en help mensen om hun teken- en schilder vaardigheden te verbeteren
Een paar jaar geleden was ik op een creatieve zoektocht naar nieuw materiaal dat meer mogelijkheden tot zelfontplooiing biedt. En ik heb dat gevonden : handgemaakte vilt. Vilt maken is een lang, fysiek en toch intuïtief proces. In mijn werk combineer ik dierlijke vezels van wol en zijde cocons met andere natuurlijke materialen en door de mens gemaakte producten, zoals leer, metaal, glas, hout en textiel.Ik hou van de vrijheid van vilt in een breed scala van ONTWERPEN, VORMEN en KLEUREN.
Workshop
In deze workshop maak je kennis met de manier waarop Kira haar geborduurde driedimensionale portretten creëert. Stap voor stap leren deelnemers een realistisch miniatuurportret maken met viltnaalden, wol en borduurgaren. Je leert nadenken over ontwerpen, kleurgebruik en gelaagdheid. Je gaat “boetseren” met wol en viltnaald en je gaat expressieve ogen en gezichten “schilderen” door middel van borduren. Je leert je eigen smaak te ontwikkelen. De verschillende technieken die je krijgt aangeleerd, kan je nadien makkelijk toepassen op je eigen creaties met verhoogd niveau van detail en realisme.

De workshop met Kira Outembetova is te volgen op:

workshop 5 woensdag 13 mei

Lokatie:
Leids Volkshuis Apothekersdijk 33, 2312 DD
Tijd 10.00 – 15.30 uur
kosten € 85 exclusief materiaalkosten
inclusief koffie/thee en lunch

Hier kun je je plaats reserveren om deel te nemen:
https://www.textielfestival.nl/tickets/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten