dinsdag 31 december 2019

Vezel,vezels, vezelen

Oudejaarsdag, alweer een jaar voorbij. Deze dag noodt tot overdenking, terugkijken en ook vooruit kijken. Als gastredacteur voor Vezel heb ik het afgelopen jaar maandelijks iets geschreven voor het Textielplatform. Soms iets vertelt over mezelf en altijd aandacht besteed aan artikelen die met elkaar weer een mooi tijdschrift opleveren.

De laatste maanden van 2019 heb ik het druk gehad. Met Vezel op stap naar diverse evenementen, veel lezers en toekomstige lezers ontmoet en gesproken, workshops gegeven, geprobeerd tijd te vinden voor mijn eigen activiteiten als ecoprinten, experimenteren en nieuw werk te maken. Veel verschillende activiteiten, maar allemaal leuk en allemaal met de focus op textiel en creativiteit. En ondertussen ben ik net voor de kerstdagen ook nog oma geworden van een prachtig jongetje met de naam Bas. Veel om op terug te kijken dus.

Ook is de nieuwe Vezel weer op de mat gevallen, met mijn sneeuwverflap op de omslag, wat vind ik dat leuk, en een mooie manier om 2019 af te sluiten.
Bladerend door het blad vind ik verschillende andere verftechnieken, die uitnodigen tot experimenteren.
Bijvoorbeeld het Afrikaand lapverven van Margriet van Dam. Helder geschreven en met een stap voor stap uitleg hoe je met een meelpap een batikdoek kunt maken. Stemmig in zwart-wit tonen, of een kleurrijk geheel, gevuld met prachtige motieven.


Afrikaans lapverven - Margriet van Dam


En een artikel van Lia Meiborg, Gezondheid! van idee naar uitwerking. Waar ik onder het lezen om zit te grinniken over het feit hoe je zo eenvoudig gezond kunt blijven.... Lia beschrijft een avontuur met stof en papier, waar ze paper-fabric van maakt, die ze vervolgens bewerkt met verschillende soorten Oil paint sticks, en acryl- en waterverf. Een avontuur met als resultaat een serie gezichten.


Gezondheid! van idee naar uitwerking - Lia meiborg


En natuurlijk mijn eigen stuk over Sneeuwverven en de onverwachte resultaten daarvan. Een avontuur waar ik me in Noorwegen in uit kon leven, maar wat hier in Nederland soms een race tegen de klok is....


Sneeuwverven - Eke Krug


En nu, vooruitkijken naar het nieuwe jaar, 2020, wat een mooi getal. Het Textielfestival in Leiden komt eraan en het Quiltfestival in Noord Groningen, evenals vele andere evenementen en activiteiten.
Om op de hoogte te blijven en te weten wat er zoals gebeurd, heeft Vezel een uitgebreide agenda, zowel in het blad als online

Dat was het voor dit jaar. Dank aan iedereen die elke keer weer meewerkt om een mooi blad te maken. En de allerbeste wensen voor 2020, laten we er met zijn allen een mooi jaar van maken.

Tot volgend jaar, Eke Krug Geen opmerkingen:

Een reactie posten