donderdag 19 december 2019

Trunk Show


Geheel in de sfeer van het Textielfestival 2020 - met als thema reizen en alles wat daar mee te maken heeft- is vanaf half december de expositie Trunk Show te zien in het Tassenmuseum in Amsterdam.

In Trunk Show worden koffers getoond die verhalen verbeelden over luxueuze, stijlvolle, op maat gemaakte en gepersonaliseerde objecten. Over de reiziger en de magie van de hutkoffer, als ook de kunst van het vervoeren, verpakken en het inpakken.

Deze unieke collectie, bijeen gebracht door Menko ten Cate, is een verzameling van alle soorten en maten koffers van gerenommeerde merken zoals Louis Vuitton, Goyard, Moynat, Hermès en Finnegans. Over de jaren heen heeft hij meer dan 250 koffers verzameld. De gentleman collectioneur verzamelt geen fabrieksmatige koffers, maar louter exemplaren die door vakmannen zijn vervaardigd. Koffers met karakter.

Na ruim vijftien jaar is zijn verzameling - pardon: collectie - uitgegroeid tot een bijna onbeheersbaar geheel. Om al die koffers een gezicht te geven is er in 2018 een boek over verschenen: het Engelstalige The Menko ten Cate Collection: a lexicon of classic luggage. Zelfgemaakte foto's afgewisseld met ­lezenswaardige teksten van Andreas Koch over de verloren gegane kunst van het reizen.
Nu dus te zien in het Tassenmuseum. En wellicht kun je daar ook het boek kopen (anders kan dat via de website van Menko ten Cate).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten