vrijdag 13 december 2019

Sankta Lucia: Feest van het licht in Zweden


Ik ben een enorme liefhebber van lichtfeesten. Deze lichtfeesten brengen sfeer en verdrijven de grauwigheid van de winter. Een feest die ik niet kon plaatsen is het Sint Luciafeest in Zweden en andere Scandinavische landen. In die landen en in Syracuse vieren ze haar dag op 13 december. 

In Scandinavische landen houden ze optochten en krijg je 's ochtends ontbijt van een tot Lucia verkleed meisje en in Syracuse krijgen de kinderen cadeautjes. Lucia betekent licht.

Een paar weken geleden bezocht ik de tentoonstelling 'North & South' in het Catharijne Convent in Utrecht en ik begon het te begrijpen. Ik herinnerde me hoe gefascineerd ik vroeger was door de brandende kaarsen op het hoofd van zo'n meisje. En toen ik een thema zocht voor deze blog was mijn keuze snel gemaakt. Probleem was dat ik nooit eerder een 'groots' iets heb geprikt. 
Het is een bijzonder avontuur geweest.                                                                                                         

     

Langzaam begon mijn pop vorm te krijgen. Ik was zo blij dat ze meteen kon staan! 
Als basis wol heb ik een half gevilte lap van de Swifter schaap gerecycled. Om mee nat te vilten is het een drama maar om mee te prikken is het ideaal. Om het af te werken, heb ik gewassen maar niet gekaarde wol gebruikt. Het gezichtje heb ik met merino bekleed maar dat is voor een beginneling niet zo'n goed idee. Een gezicht prikken ook niet. Achteraf had ik het gezicht liever geborduurd maar ik ben best tevreden. Ze is zo'n 40 cm hoog geworden. 

Lucia
Het verhaal van de Zweedse Lucia is het lezen waard:

https://www.beleven.org/verhaal/de_legende_van_de_zweedse_luciadagOliva Garcia

ViltKontaktGroep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten