dinsdag 10 december 2019

Nieuwe aanwinsten in de Textielbibliotheek


De Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek in Horst heeft weer nieuwe aanwinsten die ze graag beschikbaar stelt om in te zien of uit te lenen:Ba 351: Wol verven met planten en indigoblauw , 117 blz , Nederlands.

Uitgegeven door de Hilde Wolleboom, een textiel kunstenares die zich heeft gespecialiseerd in textiel op alle mogelijke manieren, vooral ook ecologisch verantwoord.

Het boek is een werkboek, waarin de twee vorige boeken zijn samengebracht en herzien.

Het is erg compleet en duidelijk in de beschrijvingen van de verschillende stappen om met planten te verven. De voorbereiding, welke gereedschappen je nodig hebt, het beitsen van het textiel (voor en na het verven. Een lijst met geschikte verfplanten, welke delen van de planten geschikt zijn en uiteraard de verfrecepten, gesorteerd op kleur.

Er zijn verschillende foto’s in het boek opgenomen met de resultaten.


We 1263: Knoll textiles 1945 -2010. 432 blz Engels talig

Een catalogus van de ontwerpen van het vernieuwende bedrijf dat door Hans Knoll gestart werd in 1940. Er werden artistieke ontwerpers aan getrokken en er werd veel geĆ«xperimenteerd met nieuwe materialen, wat mede te danken was aan Florence Schust die deze ingeslagen weg erg stimuleerde. Een mooi boek met veel informatie en inspirerende kleurenfoto’s 


We 1264: Deborah Silver:;The technique of Split – shed weaving. 126 blz Engels talig

Deze techniek biedt de mogelijkheid om afbeeldingen te weven op een vier schachts getouw.

De mogelijkheden van patroonvorming worden vaak beperkt door de mogelijkheden van het weefgetouw, tenzij een behoorlijke hoeveelheid vindingrijkheid wordt toegepast.

Met haar eenvoudige methode. kunnen figuren worden gemaakt met structuren zoals o.a. lampas, zomer – winter, Bronsson lace, dubbel weven, wafels enz. Figuren, die zelfs op een weefgetouw met veel schachten en een dobby-mechanisme niet mogelijk zouden zijn.

Alle patronen zijn duidelijk voorzien van tekeningen en aanwijzingen. We 1262….: Marian Stubenitsky: Dubbel met een twist. 240 blz. Nederlands en Engels talig

Zoals de titel aangeeft een boek over schijndubbel, een gedegen diepgaand onderzoek naar de vele manieren van schijndubbel weefsels. Voor alle soorten getouwen, van 4 tot 24 schachten.

Heel veel foto's in prachtige kleuren, met evenzovele projecten, uiteraard voorzien van werktekeningen. Daarbij natuurlijk ook een duidelijke uitleg zodat je ook je eigen ontwerp kunt maken.

Deze boeken en nog 10.000 andere zijn in te zien en te leen in de Textielbibliotheek binnen Museum de Kantfabriek in Horst:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten