maandag 30 december 2019

Honderdduizend bomen en een bos van draad
Met dit project realiseert de Stichting Verweven in 2020 samen met heel veel deelnemers (zoals wij allemaal) een kunstwerk en een nieuw levend woud.
Het geborduurde bos komt tot stand naar aanleiding van persoonlijke verhalen. Gedurende vier jaargetijden beschrijven bezoekers van het pop-up atelier ervaringen met de natuur, die met naald en draad worden opgetekend op een doek van 100 m². Het kunstwerk toont een bos in al haar stadia; jonge scheuten, volwassen bomen, stervende stronken. In het werk is ruimte voor alle soorten bomen, en er is ruimte voor alle soorten mensen om daar aan bij te dragen.

Aan het eind van een jaar lang verhalen verzamelen en borduren is het af: een gezamenlijk bos van honderd vierkante meter. De semi-transparante stof wordt in spiraalvorm opgehangen zodat een gelaagde ruimte ontstaat. De bomen zullen vier meter boven je uittorenen wanneer je je onderdompelt in dit collectieve woud. De installatie benadert de ervaring van een echt bos én laat ruimte aan de verbeelding.

In de zoom van het kunstwerk worden planten- en bloemenzaden verwerkt. Het werk wordt eerst tentoongesteld en uiteindelijk permanent getoond in een museumtuin, om daar te vergroeien met de natuur.

Hou je niet van borduren of vertellen? In het atelier en via de website kun je ook een donatie doen. Met jouw bijdrage wordt een echt woud geplant van honderdduizend bomen! Dat doen ze samen met de partners IVN (in Nederland) en TreeSisters (in de tropen). Als blijk van dank wordt er speciaal voor een donateur een eigen vogeltje in het bos geborduurd.

Zo groeit er behalve het bos van draad op doek ook een weefsel van mensen en een levend woud van honderdduizend bomen. 

Het project start op 13 januari in de Centrale Bibliotheek in Den Haag maar gaat in de loop van het jaar naar andere steden. Zie daarvoor hun website

1 opmerking:

  1. We starten woensdag 22 januari om 13.00 uur in de Algemene Bibliotheek in Den Haag. Je bent van harte welkkom

    BeantwoordenVerwijderen