maandag 2 december 2019

Een Quilt terugblik en een Quilt vooruitblik

Het is mijn laatste verhaaltje van dit jaar op het blog van het textielplatform. Ongelooflijk, nog een maandje en dan is 2019 alweer voorbij.  Het was voor het Quiltersgilde  een goed jaar met nieuwe evenementen specifiek gericht op de verschillende stromingen binnen het  quilten. Ik heb genoten van de art quilt dag, maar ook de evenementen voor de moderne en traditionele quilters zijn super goed bezocht en voor herhaling vatbaar.

Textielfestival
Hoewel er veel over is geschreven wil ik ook het TextielPlus festival in de Brabanthallen even aanhalen. Gevoelsmatig, voor mij het laatste textiel evenement van het jaar voordat ik in de "winterrust" ga. Het textielplein met een vertegenwoordiging van al onze  textielverenigingen was een groot feest en de vele bezoekers werden alvast warm gemaakt voor het Textielfestival 2020 in Leiden. Ik werd helemaal warm van alle initiatieven die door de verenigingen worden ontwikkeld. Het beloofd een ware happening te worden wat wij niet mogen missen. 

Kunstwandelroute 
Van het texitelfestival is het een klein sprongetje naar de kunstwandelroute 2020 in de  gemeente Berkelland, de gemeente waar ik woon. De textielgroep Zoo-Tex waar ik lid van ben, maakt voor het textielfestival een werkstuk dat geplaatst wordt  bij de vijver in de Hortus. Zonde om dit werk maar 3 dagen te exposeren. De kunstwandelroute, georganiseerd door BArt (Berkelland Art)  is een buiten kansje om  het werk voor langere tijd te exposeren . Zaterdag organiseerde BArt een rondleiding in het gebied.  Ik heb genoten van de mooie Achterhoekse natuur en ik heb foto's gemaakt van de diverse plaatsen waar geĆ«xposeerd mag worden. 

Nu nog een goed plan indienen en hopelijk komt ons werk door de ballotage. 

Quiltfestival
En van het textielfestival en de kunstwandelroute is het een klein sprongetje naar het Quiltfestival Noord Groningen 2020. Tijdens mijn reis naar het kerkje in Eppenhuizen om het vloeroppervlak op te meten heb ik genoten van de weidsheid van het winterse Groninger landschap en de prachtige historische boerderijen en kerkjes. 

De reis heb ik gecombineerd met een bezoek aan het Groninger Museum.
Het was wel hilarisch, mijn lief en ik  waren net binnen toen het museum  enige tijd werd ontruimd. Helaas bleef de tentoonstelling Presence van Daan Roosengaarde, waar wij voor gekomen waren gesloten. De speciaal voor het museum gemaakte installatie strekt zich over een hele verdieping van het gebouw uit. Het verandert door de interactie met bezoekers voortdurend van vorm en kleur. Met zijn installatie maakt Roosengaarde de complexe problematiek omtrent onze rol in de wereld en de effecten daarvan, zoals vervuiling en opwarming van de aarde op een meeslepende manier zichtbaar en voelbaar. Een thema dat precies aansluit bij mijn project voor het kerkje in Eppenhuizen.
Gelukkig was er veel meer te zien waaronder de tentoonstelling van Mondo Mendini , de ontwerper van het Groninger Museum.

En de tapijten van .........?? helaas weet ik de naam van de ontwerper niet meer. Wel dat ze met behulp van het textiellab museum Tilburg zijn gemaakt.

Hartelijke groet en een goede december maand 
Jo Huijsman
namens het Quiltersgilde

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie terugblik!
  En een uitdagende en inspirerende toekomst-blik op het nieuwe jaar.
  Fijne maand en een goed jaar.
  Groet van Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je bericht! Succes voor jullie groep!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je blogverhaaltjes zijn net zo leuk als alles wat je beleeft en meemaakt, fijn dat je het met ons wilt delen! Kijk uit naar 2020!

  BeantwoordenVerwijderen