woensdag 18 december 2019

De nieuwe huiskamer van Tilburg

Lochal Tilburg
Vorige week was ik in Tilburg en daar ben ik natuurlijk ook even wezen kijken in de nieuwe Lochal. Het woord is jargon van de NS want het was vroeger de plek waar locomotieven werden onderhouden. 
Het Textielmuseum heeft een flinke rol gespeeld bij de verbouwing van dit complex omdat er gebruik is gemaakt van textiele wanden. In het museum loopt nog steeds een tentoonstelling over het maken van die enorme gordijnen. Ze zijn ontworpen door het bureau Inside Outside van Petra Blaisse.
En het effect is echt fantastisch!  Het geeft beslotenheid en warmte terwijl ze toch ook veel licht doorlaten. Omdat de metershoge doeken aan rails hangen kan de indeling van het gebouw gemakkelijk veranderd worden. Echt leuk! Dan zit je koffie te drinken in het café en hoor je ineens zachtjes rrrrrrrrrrrrr en ineens heb je een ander uitzicht!

In het gebouw vind je verspreid over een aantal plekken de bibliotheek, er worden lezingen en workshops gegeven, er zitten bedrijfjes in en er is ook een hele mooie tentoonstellingsruimte. Het gebouw wordt intensief gebruikt en ondanks al het staal en beton (je ziet de oude rails nog door de vloer lopen) voelt het echt aan als een huiskamer.
Geen wonder dat ze in de running waren voor het Gebouw van het jaar 2019. Daar kreeg het de Publieksprijs.  Ga eens kijken als je in de buurt bent, het is echt waanzinnig mooi! En dan stiekem even voelen aan die (brandvertragende, kleurvaste en krimp-bestendige) gordijnen hè!Geen opmerkingen:

Een reactie posten